Трешња и вишња представљају врло профитабилне воћне врсте захваљујући релативно малим трошковима производње, могућности механизоване бербе и брзом сазревању, чиме се обезбеђује смањен ризик од оштећења од града и високих летњих температура. Трешња има изражен сезонски карактер потрошње и највише се користи у свежем стању. 

Вишња, као високоделикатесно воће представља значајну сировину за прераду и извоз на међународно тржиште. Тренутно берба ових воћних врста је у току или се приводи крају, код раностасних сорти. Ослобађање биљке од рода већ крајем јуна омогућава несметано формирање родних пупољака за наредну годину. 

Али, да није све тако једноставно у овој производњи подсећа нас гљива Coccomices hiemalis, проузроковач пегавости лишћа. Мрка пегавост листа вишње и трешње је једна од најопаснијих болести јер изазива превремено опадање листа током лета, које може довести до поновног цветања воћака у текућој сезони. Уколико до цветања и не дође род у наредној години ће бити изузетно умањен јер се биљка није добро припремила за зимски период и није имала лист којим би хранила себе и родне пупољке. За спречавање конидијских инфекција у току лета и смањење инфекционог потенцијала за наредну годину, након завршене бербе потребно је урадити третман фунгицидима на бази манкозеба ( Mankogal 80 ili Dithane) или додина( Agrodin,Syllit,Dodin), и то два пута у размаку од месец дана (јул-август).

-Поред могућности појаве болести, један од редовних проблема у производњи трешње и вишње су рђасте гриње.  У току ове године уочена је у многим воћњацима, али због близине бербе и поштовања каренце, није било могућности сузбијања. Њено присуство и исхрана узрокује бронзирање наличја листова, које се увија ка унутрашњости, смањену фотосинтезу и превремено опадање. Спречавање даљег оштећења може се постићи применом акарицида на бази абамектина- Аbastate,Амon,Vertimec. Хемијски третман треба радити у касним поподневним сатима или током ноћи, истакла је Виолета Станковић, мастер инжењер заштите биља.

Share.

Comments are closed.

Skip to content