2020-07-10T09:43:45+02:00 10. јула, 2020. 09:43 |

Заштита зуба и уста у трудноћи (1. део)

Школа родитељства организована у склопу Дома здравља Пожаревац, кроз бројна предавања и радионице, као вид групног здравствено-васпитног рада, оснажује и припрема будуће мајке и очеве за одговорно и успешно родитељство.

Задатак школе је да на најбољи начин приближи полазницима информације и сазнања која су у складу са последњим достигнућима из одређених области и тако их охрабри и уведе у спокојније родитељство.


У том смислу, једна од важних тема је заштита зуба током и након трудноће, као и стоматолошки проблеми малог детета, о чему разговарамо са докторком стоматологије и специјалистом превентивне и дечје стоматологије Наташом Богдановић.

– Орално здравље у трудноћи је од изузетног значаја, како за трудницу тако и за бебу. Трудноћа као посебно физиолошко стање захтева и посебан третман оралне регије и представља најважнији момент за стварање здравих навика, наглашава докторка и наставља:  

Др Наташа Богдановић

– Редовна хигијена и одржавање једини је начин да се очува здравље уста и зуба. Ово је нарочито важно током трудноће, јер се због специфичних промена кроз које трудница пролази чешће него иначе јављају проблеми у усној дупљи. Она је богата бактеријама и углавном је у одговарајућој равнотежи, што подразумева здраву усну дупљу. Оног момента када се број бактерија увећа, настају обољења као што су каријес, гингивитис, пародонтопатија…

Докторка Богдановић наглашава да већ око шесте недеље развоја плода почиње формирање зубних ткива млечних зуба, а од четвртог месеца код сталних зуба, тако да ће се све што се дешава у животу труднице у том периоду, одразити и на правилности настанка зуба и оралних ткива. 

– Промене у организму које настају током трудноће су изазване дисбалансом хормона,  смањеним лучењем пљувачке, појавом мучнина и повраћања и лошом оралном хигијеном. Било који здравствени проблем оралне регије слаби имунитет труднице, а последица је слабија заштита плода. Стога је савет да се трудница јави стоматологу, ако то већ није учинила приликом планирања трудноће када је санирала све каријесне зубе и добила адекватне савете о исхрани и оралној хигијени. Већина трудница јавља се стоматологу због осетљивости зуба на термичке надражаје (топло, хладно), отечене гингиве и крварења. 

Наставиће се… 

А. М. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.