2020-07-20T09:53:05+02:00 20. јула, 2020. 09:53 |

Заштита зуба и уста у трудноћи (3. део)

У оквиру Школе родитељства пожаревачког Дома здравља настављамо разговор са докторком стоматологије и специјалистом превентивне и дечје стоматологије Наташом Богдановић о заштити зуба током и након трудноће, као и стоматолошким проблемима малог детета. 


Важан сегмент у периоду трудноће је избор одговарајуће и избалансиране исхране. Докторка Богдановић указује на то да у трудноћи неретко долази до прекомерног и неконтролисаног конзумирања фабрички обрађене хране и пуно угљених хидрата, наглашавајући колико је важност доброг избора намирница за опште здравље труднице, њено орално здравље, као и развој бебе. 

– Оно сто мајка уноси, истом учесталошћу којом мајка уноси, стиже до бебе. Неопходно је уносити довољну количину пецива од целог зрна житарица, бело месо, рибу, јаја, воће и поврће. Потребно је обратити пажњу и на начин припреме хране, јер воћка коју блендирате (мељете), има потпуно други начин обраде у организму од оне коју трудница лично сажваће. Ово је значајно јер се жвакањем тврђе хране врши масажа гингиве, побољшава прокрвљеност и уклањају остаци хране. Неопходно је уносити и довољну количину воде у организам, јер смањен унос воде, смањиће количину и квалитет пљувачке и тако опет се стварају услови за настанак наслага, бактерија, гингивитиса и каријеса, објашњава докторка.

Период трудноће је и период испуњен бројним предрасудама у вези са стоматолошком негом. Ту су питања о посети стоматологу, употреби локалне анестезије, снимања зуба и вађења зуба, на што докторка Богдановић каже:

Др Наташа Богдановић

– Одлазак стоматологу у трудноћи је императив. Стоматолог ће дати неопходна упутства и савете како да се одрже здрави зуби и здраве десни. Најбоље би било да се стоматолог посети пре трудноће, када ће поправити каријесне зубе и дати савете о оралној хигијени, тако да будућа мајка уђе безбрижно у овај период. Током трудноће важно је посећивати стоматолога ради систематских прегледа, како би се проверило стање оралних ткива и указало на евентуалне пропусте у одржавању хигијене. Зато је савет да се одлазак стоматологу заказује на свака три месеца, када се професионално уклањају наслаге са зуба и понављају савети о оралној хигијени и исхрани.

– Још једна заблуда се односи на санацију тј. поправку каријесних зуба. Присутан каријес сваког појединачног зуба представља инфекцију против које се бори имуни систем будуће маме. Уколико је трудноћа стабилна, уз консултацију са гинекологом који води трудноћу, дозвољени су поступци уклањања каријеса уз употребу локалне анестезије. Савремени медикаменти који се користе, укључујући и анестетик, потпуно су безопасни за плод, чак и у вишеструким дозама. Сама примена анестетика доноси више користи јер смањује стрес код труднице и омогућава безболан рад. Ово се односи и на вађење зуба јер бол и траума које трудница подноси данима и ноћима могу изазвати веће оптерећење него што би сама интервенција вађења зуба томе допринела. 

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу. 

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током пандемије препоруке стручњака можете пратити и путем новина и сајта „Реч народа“. 

– Први (период органогенезе) и последњи  триместар резервисани су или за кратке превентивне  или  за неодложне стоматолошке интервенције. Друго тромесечје трудноће се сматра најбезбеднијим периодом трудноће за спровођење рутинске стоматолошке терапије. Тај период треба искористити за елиминацију потенцијалних проблема који у каснијој фази трудноће или одмах након порођаја могу изазвати тешкоће. Крај осмог и девети месец су период када се не препоручују рутинске стоматолошке терапије зато што се будуће мајке не осећају комфорно у стоматолошкој столици, наставља др Богдановић:

– Уколико је неопходна стоматолошка терапија у овом периоду, интервенције морају бити што краће, а пацијенткиња се мора сместити у столицу у положај који јој највише одговара. Обимне интервенције треба одложити за период након порођаја. Иако су за рендгенско снимање у стоматолошке сврхе потребне минималне дозе зрачења, ипак је током трудноће пожељно избегавати излагање рендгенским зрацима, посебно у првих 12 недеља трудноће. Ако је снимање нужно, треба да га обавите на исправном уређају, уз примену свих мера заштите за трудницу и плод.

Докторка наглашава да се током трудноће апсолутно не саветују интервенције попут методе бељења зуба и уклањање старих амалгамских (сивих) пломби. 

Наглашава и да је током трудноће потребно обратити пажњу на употребу лекова. Поједини антибиотици из реда тетрациклина изазивају пребојеност зуба ако их мајка пије током трудноће, зато је најсигурнија примена пеницилинских препарата или услед алергије на пеницилин – еритромицин. Кад су у питању лекови против болова, трудницама се саветује примена парацетамола.

A.M.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.