2021-04-01T11:23:17+02:00 1. априла, 2021. 10:35 |

Заштитиник грађана: Солидарношћу до бољег положаја новинара

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све медије у Србији да се обрате тој институцији уколико имају примедбе на резултате конкурса за суфинансирање медијских проjеката, без обзира да ли конкурсе организују локалне самоуправе, градске или републичке власти и навео да је то један од начина на који Заштитник грађана може да допринесе унапређењу положаја представника ове професије.

– Заштитник грађана инсистира на побољшању социо-економског положаја новинара од почетка израде јединствене платформе за заштиту новинара, у којој ће поред напада и претњи бити бележени и овакви притисци. То је најзначајније питање јер за собом повлачи многа друг, рекао је Пашалић на онлајн дебати поводом представљања истраживања „Перцепције социо-економског положаја новинара и медијских радника у Војводини“ коју је израдило Независно друштво новинара Војводине уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Заштитник грађана може да реагује у случајевима примедби на резултате конкурса за медијско суфинансирање јер то по Закону о Заштитнику грађана спада у ред његових надлежности, навео је Пашалић.

– Друга тема која је врло значајна је међусобна солидарност новинара, која ће се показати ускоро када јединствена платформа коју правимо са медијским удружењима и синдикатима почне са евидентирањем напада и притисака на новинаре преузевши практично базе од оних који те евиденције имају, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да социоекономски положај и солидарност новинара говоре о суштинском проблему а то је страх новинара да се организују и приступе синдикатима и страх да синдикално делују како би побољшали свој социоекономски положај.

– Трећа тема која је са становишта заштите новинара важна Заштитнику грађана су напади на новинарке који су најчешће мизогино и сексистички обојени, са циљем да се та особа увреди и повреди. Такви напади нису усмерени на указивавање или критиковање нечега што би могло бити предмет критике већ за циљ имају увреду особе по родној основи, нагласио је Пашалић.