Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да утврђивање појединачне одговорности за ширење говора мржње и за изношење претњи и увреда у интернет простору, као адекватно санкционисање таквог понашања, треба да буду део системске борбе против ових негативних појава у нашем друштву.

– Свакодневно у јавном простору, посебно на друштвеним мрежама, сведочимо вербалним нападима, агресивности, нетолеранцији и увредама. Због тога, а пре свега због заштите новинара од претњи и напада, пре више месеци предложио сам да се изврше измене и допуне Закона о јавном реду и миру, којима би се изношење претњи и увреда на друштвеним мрежама прекршајно кажњавало, навео је Пашалић.

Прекршајни поступак у случајевима ширења говора мржње, претњи и вербалних напада на друштвеним мрежама би, како сам предложио, био покренут у кратком року, а казна би била извршена одмах по изрицању пресуде, нагласио је Пашалић.

-Закон о забрани дискриминације брани изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстичу мржња и насиље у јавним гласилима и местима доступним јавности због личног својства појединца. Предложеним изменама Закона о јавном реду и миру би се санкционисали напади, увреде и насиље на друштвеним мрежама по било ком основу, а био би обухваћен и говор мржње. На овај начин би се борба против говора мржње учинила ефикаснијом, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је поновио да се измене које је предложио односе на дефинисање прекршаја учињених против лица која обављају новинарски посао, али и на санкционисање недозвољеног понашања према осталим грађанима на друштвеним мрежама.

Пашалић је додао и да би Србија увођењем прекршајних санкција за неприхватљиво понашање на друштвеним мрежама стала у ред европских земаља које су последњих година посебним законима или изменама постојећих увеле казне за ширење говора мржње на интернету.

Заштитник грађана је присуствовао представљању заједничке кампање Европске уније и Савета Европе под називом „Блокирај мржњу. Подели љубав!“ у четвртак у Београду.

Share.

Comments are closed.

Skip to content