2020-10-16T09:46:17+02:00 16. октобра, 2020. 09:46 |

Завичај се не заборавља

Из Кучева, града на златоносној реци Пек, осим Срећка Мишића који ради у Кини, још један фудбалски тренер крчи себи пут на интернационалном плану. Реч је о Ненаду Томићу-Гилету (1974). 

  -Фудбалом сам почео да се бавим и тренирам у Звижду из Кучева. Када је дошло време да се окаче копачке о клин, наставио сам са  тренерским позивом. Био сам тренер млађих категорија и помоћни тренер задужен за кондицију у сениорском тиму. Током школовања за УЕФА Б лиценцу показао сам доста интересовања за део око кондиционе спреме, па је тај моменат био пресудан за одлазак у инострансво. Наиме, 2016. године уследио је позив са Малте да се прикључим тиму наших тренера који су преузели стручни штаб у фудбалском клубу Mellieha…Веома брзо каријеру настављам у Шведској 2017. и 2018. Био сам главни тренер за селекцију У-19 која се такмичила у највишем рангу такмичења у Шведској. Као асистент шефа представљао сам академију на конгресу најелитнијих академија фудбала у Шведској у Ла Манги код Валенсије. По завршетку сезоне 2018. уследио је позив са Малте и нови  уговор на три  године, каже Томић.

Рад на Малти је дао видне резултате.

 -Као шеф академије фудбала у потпуности је спроведен мој план и програм рада на селекцији и тренирању играча и тренера. Резултати су видљиви после две године рада. Побољшан је квалитет и повећан број чланова академије. Сарађивао сам и са тренером националне селекције Малте…Академију сам 2019. године  довео на летњи камп у Србију. На Златару је тренирало 80 полазника са Малте.

Завичајни клубови се не заборављају.

 -Више пута сам помагао и даље помажем локалне клубове из завичаја и пратим спортска збивања у Браничевском округу. Наше поднебље је пуно талената како играчког тако и тренерског. На почетку мог рада и оспособљавања, Фудбалски клуб „Звижд“ ми је много помогао и то се не заборавља.

Усавршавање и школовање се наставља.

 -Период рада у иностранству искористио сам за образовање и усавршавање, тако да сада, уз УЕФА А лиценцу и УЕФА ELITE YOUTH А лиценцу, имам и МФА лиценцу за кондиционог тренера. За сада сам у ФК Мellieha на Малти као шеф клупске фудбалске академије и помоћни тренер задужен за кондицију сениорског тима.Трогодишњи уговор ми истиче 2021, а већ сада имам понуде клубова са Блиског истока али и из Шведске и Енглеске. Изабраћу ону која ми пружа највећу могућност да се даље, кроз рад усавршавам и напредујем у тренерском позиву. Што се тиче Србије, вратићу се кад дође време, а сан ми је да са пријатељима из Златиборског округа формирам паралелене фудбалске академије ФС Браничевског и ФС Златиборског округа, каже Томић.

                                                                                                                                                  Раде Сандић