Оснивачки одбор манифестације Музеји за 10, на свечаној Скупштини Нaционалног комитета Међународног савета музеја  (ICOM) која је одржана у Музеју савремене уметности у Београду, доделио је признање „Музеј за 10“ Завичајном музеју Хомоља у Жагубици за посебно залагање током манифестације 2020. године.

– Поред нашег Музеја, признање је добило још пет културних институција у Србији. То је велико признање за наш музеј, али и за целу нашу општину и развој културе у Хомоља, рекао је Саша Илић,  директор Завичајног музеја Хомоља. Ова установа, иначе ове године реализује и два значајна пројекта. Један је санација и ревитализацију куће народног хероја Јована Шербановића у Лазници које финансира буџет Општине Жагубица. Други је пројекат из области нематеријалног културног наслеђа под називом „Уклета места у Хомољу“, зашта је средства обезбедило  Министарство културе и информисања Србије.

Илић је најавио нову изложбу слика за 30. јун аутора Владе Милинковића под називом ,,Сусрет нужности и слободе“. До краја године је планирано још пет уметничких изложби, међу њима историјска изложба о Хомољу у Другом светском рату. Такође, најављена је и гостујућа археолошка изложба Градског музеја Бечеј.

Share.

Comments are closed.

Skip to content