2021-05-11T09:04:53+02:00 11. маја, 2021. 09:04 |

Завичајно благо Хомоља

Саша Илић

Година 2020. остаће упамћена по пандемији вируса ковид 19 која је захватила читав свет. Пандемија је утицала на све сфере живота, па тако и на културу, због чега су културне институције широм света биле потпуно затворене током 2020. године. Иста ситуација је задесила и Завичајни музеј Хомоља у Жагубици, те је програм који је био планиран за 2020. годину умногоме промењен и многа културна дешавања која су планирана су  отказана или одложена.

Без обзира на пандемију ипак је током протекле године много тога доброг, занимљивог и важног урађено у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици. Завичајни музеј Хомоља је 2020. године први пут узео учешће у манифестацији „Музеји за 10“ која се обележава широм света у културним институцијама. У оквиру манифестације организована је изложба слика Драгише Симеоновића Симона под називом „Прича о Хомољу“ и изложба слика и скулптура аутора Радета Првуловића.

Такође, организована је и сликарска радионица на којој су учествовали уметници из Хомоља и чланови Удружења ликовних уметника Хомоља (УЛУХ). У сарадњи са удружењем Дунав фест из Београда, Етнографским музејом и Народним музејом из Зајечара у просторијама Завичајног музеја Хомоља организован је „Антика фест“, који има за циљ да повеже богато културно наслеђе Источне Србије и очува традиционалне културне вредности.

                                                    ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ

Од директора Завичајног музеја Хомоља Саше Илића сазнајемо да је Антика фест, организован почетком октобра прошле године, био посвећен знању и вештинама прављења и свирања традиционалних музичких дувачких инструмената. Током Антика феста уприличено је свечано отварање изложбе о традиционалним дувачким инструментима, промоција књиге под називом „Нематеријално наслеђе из антрополошке перспективе“,  ауторке Јелене Ђуковић и радионица под називом „Знања у изради свирале“ коју је водила Сузана Антић етнолог.

-Осим учешћа на овим манифестацијама Музеј је организовао још неколико изложби и промоције књига, а радило се и на обогаћивању сталних изложбених поставки којих за сада имамо три. То су стална поставка скулптура академика Светомира Арсића Басаре, археолошка поставка „Рановизантијски период у околини Жагубице“ и етнолошка поставка „Хомоље – остаци прошлости“, истиче Илић.

Иако је пандемија вируса ковид 19 и даље присутна за текућу годину планиран је богат културни садржај у музеју. Завичајни музеј Хомоља ће поново учествовати у манифестацији „Музеји за 10“ и том приликом ће бити уприличена гостујућа изложба Музеја афричке уметности из Београда. Изложба о традицији лова у западно-афричким земљама биће свечано отворена 13 маја.

-И ове године ће адекватним програмом бити уприличен „Антика фест“ у музеју у Жагубици у сарадњи са еминентним културним институцијама које се баве очувањем културног наслеђа у Србији. Ове године смо отворили већ две изложбе. Прва је изложба слика са међународне ликовне колоније „Хомоље арт 2019.“. Музеј у Жагубици у сарадњи са Културно – просветним центром и Удружењем ликовних уметника Хомоља сваке године организује међународну ликовну колонију. Због пандемије 2020. године колонија није одржана, али за ову годину је планирана и биће спроведена поштујући све мере превенције, казао је директор.

У сарадњи са Удружењем ликовних уметника Хомоља почетком године започето је формирање легата слика које ће музеј добити на управљање од удружења. Све слике су настале на међународним колонијама које су протеклих година организоване у Жагубици. Друга изложба организована у 2021. години представљала је дечије радове на тему осмог марта. Ова изложба настала је кроз дечији ликовни конкурс који је музеј расписао и реализовао у сарадњи са школама на територији општине Жагубица. Најбоље радове музеј је наградио пригодним наградама.

                                                        НОВА ИСТОРИЈСКА СТАЛНА ПОСТАВКА

По први пут ове године музеј је расписао ликовни конкурс на који су могли да се пријаве уметници из целе Србије. На основу броја пристиглих пријава стручна комисија ће одредити пет или шест изложби које ће бити организоване током текуће године. Као најбитнији пројекат за 2021. годину може се издвојити формирање нове сталне поставке у Завичајном музеју Хомоља. То ће бити историјска стална поставка и представљаће живот у Хомољу за време Другог светског рата.

-Планирамо да свечано отварање нове сталне поставке буде уприличено 25. септембра када се прославља Дан ослобођења Жагубице у Другом светском рату односно  Дан Општине Жагубица. Велику захвалност на разумевању и помоћи у организацији културних активности и развоју културног живота у овако малој средини као што је Хомоље дугујемо локалној самоуправи. Музеј ће и у наредном периоду радити на реализацији свог главног циља, а то је очување културних и традиционалних вредности Хомоља, као и на афирмацији младих да чувају традицију и културу свог краја. Радићемо и на промоцији музеја као туристичког потенцијала Хомоља и привлачењу што већег броја посетилаца, закључује Илић.

                                                                                                                                                                               Д.Д.