2018-06-27T09:57:39+02:00 27. јуна, 2018. 09:57 |

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ: Препоруке за време и након поплава

Последњих недеља актуелна ситуација везана за поплаве у Браничевском округу наметнула је питање како сачувати здравље у току и након ове врсте непогода. Поплаве представљају потенцијални ризик за спорадично и епидемијско јављање одређених заразних болести, како током, тако и након поплава, полазећи од епидемиолошких карактеристика и фактора ризика, периода инкубације, путева ширења, преносивости, погоршаних санитарно- хигијенских услова живота и смештаја, стварања услова за развој вектора за преношење заразних болести.

Надежда Станковић

У циљу очувања здравља и доброг информисања становништва на поплавњеном подручју Завод за јавно здравље Пожаревац издао је препоруке препоруке за поступање становништва у току поплаве као и након повлачења воде из поплавњеног подручја.

 

-У периодима поплава препоручује се коришћење флаширане, дезинфиковане или прокључале воде за пиће, за прање руку и зуба, припремање хране и прање посуђа. Уколико се вода складишти у кућним условима за пиће и припрему намирница, препорука је да се то чини у амбалажама мање запремине (до 2 литра) и вода искористи у што краћем року уз поштовање мера хигијене. Ако нисте сигурни да је вода исправна, можете да је прокувате тако што оставите да ври 5 минута од момента првог врења. Посуде где се држи вода треба прати са посебном пажњом и испрати их са мало хлора размућеног у води. Увек покрити посуде где се држи вода за пиће, истиче Надежда Станковић, специјалиста епидемиологије у Заводу за јавно здравље Пожаревац.
Када је о намирницама реч препоручује се употреба само конзервиране хране или из тегли које су биле потпуно затворене. Неопходно је свакодневно одржавање личне хигијене, прање руку чистом водом и сапуном. Ако постоје покварена храна, остаци хране или мртве животиње ни у ком случају не долазити у директан контакт са тиме, већ обавезно позвати ветеринарску службу или инспекцију.
Ако осетите или имате неки од следећих симптома: слабост, свраб, нагон на повраћање, црвене очи, повреде по телу, пролив, кашаљ, запусен нос, температуру, црвенило по кожи, ако вас боле глава и мишићи, обавезно се јавити најближем доктору.

ПОВРАТАК КУЋИ НАКОН ПОВЛАЧЕЊА ВОДЕ

После повлачења воде важно је имати на уму да постоје ризици, који могу да буду опасни по здравље читаве породице. Труднице, деца и старе особе не треба да бораве у кући док она не буде потпуно очишћена и сува.
-Изветрите добро све просторије најмање пола сата пре него што уђете да чистите унутрашњост ваше куће. Ако је стамбени или пословни објекат још под водом искључите струју и гас. Ако мирише на гас, не улазите у кућу и не укључујте струју. Веома је важно да проверите да нема никаквих промена у грађевинској структури. Никада не искључујте или укључујте струју или електричне апарате ако сте у додиру са водом, додаје Станковић.
Ако још има воде у вашој кући, уђите у њу са гуменим чизмама или ставите пластичне кесе преко ципела. Не дозволите да вода од поплава буде у контакту са вашом кожом. Потребно је опрати подове и зидове детерџентом и водом и увек користи рукавице. Након тога обратити се Заводу за јавно здравље за даља упутства у вези дезинфекције, дезинсекције и дератизације.
Могуће је да се у кући или просторијама које су биле под водем створила буђ. Она може да буде опасна по здравље. Уколико се јави цурење из носа, црвенило по кожи, отежано дисање, обавезно се требa јавити што пре лекару.

ПОВРАТАК У ЈАВНЕ ОБЈЕКТЕ

Када је реч о повратку у јавне објекте потребно је проверити да поред јавних објеката као што су школе, вртићи, домови здравља нема ризика од одрона. Препоруке су: искључити струју само ако се стоји на сувом месту; изветрити све просторије најмање 30 минута пре уласка унутра; чистити само са гуменим чизмама или са ципелама покривенм пластичном кесом до колена и увек користити рукавице; проверити опрему и намештај и видети да ли су употребљиви; избацити све књиге и папире који су били захваћени поплавама; перите подове и зидове детерџентом и водом и увек користити рукавице.
Након тога обратити се Заводу за јавно здравље за даља упутства у вези дезинфекције, дезинсекције и дератизације. Позвати надлежне органе да провере све инсталације и одобре повратак.

 

 Шта радити са ђубретом у току поплава?

 

Ђубре привлачи животиње као бубашвабе, пацове, мишеве, муве и псе који могу да пренесу разне болести. Зато је важно:

  • Одлагати ђубре одлаже само у контејнерима који су за то намењени.
  • Држати ђубре удаљено од хране и воде за пиће.
  • Ако постоје мртве животиње обавезно позвати ветеринарску службу или ветеринарску инспекцију.
  • Не чувати храну из конзерве која је отворена.
  • Уклонити стајаћу воду из различитих посуда, саксија за цвеће и старих гума у областима где се размножавају комарци.