2019-07-15T13:46:28+02:00 15. јула, 2019. 13:21 |

ЗАВРШЕН 12. „ОСТРОВАЋКИ БЕЋАРАЦ“: Дух Баната сред Браничевског округа

У Острову, селу надомак Костолца, у суботу, 13. јула, организована је завршна свечаност 12. по реду манифестације „Островаћки бећарац“, која је и ове године окупила велики број посетилаца.

Овом догађају присуствовали су и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, заменик градоначелника Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО Милена Церовшек са сарадницима, затим  председник Месне заједнице „Острово“ Ђура Радић, представници цркве, директори јавних предузећа и установа…

Посетиоце и учеснике је на почетку поздравио председник МЗ „Острово“ Ђура Радић упућујући им позив да се на истом месту окупе и наредне године.

Овогодишњу манифестацију свечано је отворио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, који је истакао да ће Град и Градска општина наставити да подржавају и улажу у ову традиционалну манифестацију.

У уметничком делу програма, осим чланова Културно – уметничког друштва „Острово“, наступили су гости, чланови КУД-а из Гудурице.

Овом приликом организатори су доделили захвалнице свим учесницима програма – КУД-у из Гудурице, као и свим такмичарима у бећарењу и Избору за најлепшу сосу.

У оквиру Островаћког бећарца организовани су фијакеријада, такмичење у кувању рибље чорбе, али и утакмица у малом фудбалу између ветерана Гудурице и ФК „Дунав“ Острово. Такође, за посетиоце манифестације приређена је и продајна изложба колача, као и изложба слика костолачког УЛСК „Спектар“.

 

 

Милош Николић бећар над бећарима

            Најбољи у бећарењу, уз музичку пратњу ковинских тамбураша је Милош Николић. Друго место припало је Зорану Николићу, а треће Љубиши Леленцу.

Милош Николић и Љубиша Леленц

 

Мина Веселинов најлепша соса

            У оквиру манифестације организован је и избор за најлепшу сосу.

Титулу најлепше понела је Oстровчанка Мина Веселинов, за прву пратиљу проглашена је Милица Живковић из Гудурице, док је трећепласирана Јана Јосимов из Острова.

 

Перица Вренгић победник у кошарању

Посетиоци су се и овога пута могли такмичити у кошарању. Победу у овој игри понео је Перица Вренгић, док је вицешампион био Сава Ердељан.