У Кличевцу  се током викенда играло и певало. Ово стишко село по двадесет и трећи пут било је домаћин најлепшег из Србије, фолклора, традиционалне музике, народних ношњи… У богате кореографије у две вечери слило се сво богатство нашег народа од севера до југа, од истока до запада.

Кличевачки СФАС, односно Смотра фолклорних ансамбала села Србије, још једном је оправдала очекивања. Постојбина војводе Миленка Стојковића ове године угостила је  десет фолклорних ансамбала из:  Оџака, Илинова, Љубовије, Стубице, Живице, Милошевца, Рудне главе, Орешковице, Бубушинца и  Кличевца. Сви они су, традиционално, продефиловали селом у суботу. А затим наступали  те и наредне вечери.

Овогодишњу смотру организовали су Министарство културе и информисања, Град Пожаревац , Савез аматера Србије и Месна заједница Кличевац, а отворио је председник Организационог одбора Саша Ваљаревић, који је том приликом рекао:

– Имао сам прилике да видим искрено дивљење људи из остатка Европе и света када се развије наше народно коло или започне здравица. Иако не знају речи те здравице или нашу музику чују по први пут њихов неподељено мишљење једа је наш фолклор фестивал добрих и гостопримљивих људи који воле живот и радују се пријатељима. То је једна од најтачнијих дефиниција наслеђа које смо преузли од својих предака. То никада не смемо сметнути са ума, јер ципела  микада не сме заборавити да је опанак и његова мука омогућила да  данас корача у модерном свету. Поред те муке опанак је знао да се радује и весело заигра, а сведоци да је то заиста тако смо у Кличевцу. Оно најбоље што фолклор из Србије има да понуди слило се у наше крајеве да докаже да јесмо онај ћилим са безброј мотива, шара и везова, различитих од села до села, рекао је Ваљаревић.

Овогодишњи жири у саставу мр Мирјана Дробац, етномузиколог, Даница Ђокић, етнолог и Милан Брујић, кореограф, оцењивао је све сегменте игре и одлучио да прва награда припадне КУД-у „Бубушинац“ из Бубушинца. На другом месту нашао се ансамбл „Др Раша Лазаревић“ из Живице, док је треће месдто припало КУД-у „Орешковица“ из Орешковице.

Проглашењем победника затворена је највећа светковина фолклорног стваралаштва у Србјији, а затим су сви учесници уживали заједничком слављу и дружењу .

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content