У Малом Црнићу вечерас је завршен јубиларни 50. Фестивал драмских аматера села Србије, на којем су поштоваоци и љубитељи позоришне уметности били у прилици да одгледају 11 представа у такмичарском делу програма, као и 8 ревијалних од којих су 3 биле намењене млађим узрастима. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштовите редитељске замисли, остале су његова препознатљива одлика. Публика је уживала у сјајним изведбама, сценским приказима, одличним текстовима, упечатљивим детаљима, маштовитој сценографији, оригиналним костимима, врхунској режији и што је најбитније кроз представе приказана су најбоља глумачка остварења аматерског позоришног стваралаштва.

Добитници признања са организаторима Фестивала

 

                                                              ЦЕНТАР ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ

Обраћајући се у име организатора, директор Центра за културу Никола Томић је изразио захвалност свима који су били уз ФЕДРАС и допринели својим ангажовањем да фестивал буде онакав какав јесте.

-Оно што нас охрабрује и мотивише је велики број младих људи, како аматера на сцени тако и младих људи у публици. Право је задовољство чути вишегласни смех за време представе,  видети задовољна лица након представе, а тако и верујем да је свима драго што смо поред свих устаљених проблема данашњице, успели макар мало да се насмејемо и заборавимо на све лоше што нас окружује, макар на час. Такође, желим да се захвалим свом тиму који је учествовао у организацији фестивала. Ове године највише похвала смо добили за храброст усудећи се организовати програм овако великог фестивала у знатно отежаним условима. Захваљујем се свим позориштима на једној изузетној сарадњи, глумцима, селетору и председнику Уметничког савета Александру Дунићу, који је био привржен и домаћински се понашао у свим тренуцима нашег планирања фестивала. Велика је част и задовољство бити на челу установе која нешто организује педесет година и за то захвалност дугујемо општинском руководству, јер смо показали изузетан тимски рад и представили општину Мало Црниће целој Србији као центар позоришне уметности ове године у нашој земљи, казао је Томић.

Награде за најбоље представе уручио је Малиша Антонијевић

     

                                                          НАГРАДЕ ПРЕДСТАВАМА И ГЛУМЦИМА

Жири који је радио у саставу Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељ из Београда, Злата Нуманагић и  Раде Марјановић, драмски уметници из Београда, донео је једногласну одлуку да прва награда за представу у целини припадне представи „Стид“, аутора Петра Петровића Пеција, у режији Милана Мартиновића, Аматерског позоришта „Јовица Јелић“ из Банатског Карађорђева. Друга награда додељена је представи „Каскадер“, аутора Братислава Петковића, у режији Ивана Драгојловића, у извођењу Аматерског позоришта Центра за културу „Драган Кецман“ из Кучева, док је треће место у овој категорији освојила представа „Епитаф“, по тексту Доре Делбјанко, у режији Мирослава Петровића, Градског позоришта из Смедеревске Паланке.

Награда за најбољу режију додељена је  Милану Мартиновићу за поставку представе „Стид“. Награду за главну женску улогу понела је Нинушка Стојановић за улогу Флоренс, у представи „Тетка од милион долара“, Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца, док је  награда за главну мушку улогу отишла у руке Горана Будисављевића, за улогу Браце у представи „ Стид“. Награде за епизодне улоге додељене су Гордани Галовић, за улогу Сеје, у представи „Стид“ и Милораду Стјеповићу, за улогу капетана у представи  „Џандрљиви муж“, Дома културе Сивац.

Признање за најбоље сведено и маштовито решење сценског простора и костимографије припало је Јелени Бановић за представу „Стид“, за колективну игру ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића за представу „Просјачка опера“, а признање за неговање сценског говора представи „Змај од Србије“, КУД -а „Обилић“ из Крњева. Похваљени су глумци Предраг Лошић, Горан Милановић и Дејан Аћимовић. Признање за најбоље глумачко остварење по оцени жирија публике припало је Срђану Стојадиновићу, за улогу Џека Гејбла у представи „Тетка од милион долара“, у изведби Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца.

                                                                               ДОБИТНИЦИ ПОВЕЉА

За допринос полувековном трајању ФЕДРАС- а специјалне повеље постхумно су додељене: Милисаву Миленковићу из Малог Црнића, идејном творцу и оснивачу ФЕДРАС-а , Богољубу Ивковићу из Калишта, једном од оснивача ФЕДРАС-а , Драгославу Живадиновићу из Калишта, глумцу аматеру и једном од оснивача ФЕДРАС-а, Миодрагу Мићи Несторовићу из Великог Црнића, дугогодишњем директору ФЕДРАС-а, Момчилу Ћири Животићу из Куле, драмском уметнику, Зорану Ђонлићу из Богатића, редитељу, пријатељу и учеснику ФЕДРАС-а од оснивања.

Специјалне повеље уручио је Никола Томић

Поред постхумно додељених одликовања, повеље за педесет година трајања ФЕДРАС-а, завредели су: Ана Дудаш, Лепомир Ивковић, Новица Стојимировић, Бебица Миловановић, Зорка Стојановић, Радиша Стојићевић, Љиљана Милановић, Мирослав Митровић, Бојана Митровић, Миле Маринковић, Зоран Живковић, Тамара Јовановић, Жељко Светомировић, Владимир Рис, Раде Првуловић, Светомир Бата Мирковић, Радица Митровић, Цветко Станојевић, Радиша Драгојевић, Саша Стојановић, Златко Илић, Мирослав Животић, Ивана Несторовић, Милан Милорадовић, Ђино Јосић, Срећко Тодоровић, Момчило Дујмовић, Јелица Ђонлић, Ратко Поповић, Миодраг Мага Милановић и Веско Стојковић.

За педесет година неговања позоришног аматеризма посебно признање припало је Општини Мало Црниће, а повељу је Цисана Мурусидзе Чоловић уручила Малиши Антонијевићу.

                                                      ВЕЧЕРИ ПОЗИТИВНИХ ЕМОЦИЈА

Затварајући овогодишњу смотру, председник Општине Мало Црниће и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је нагласио да је ФЕДРАС у својој педестој години постојања постао више од догађаја, постао је престиж који заслужује поштовање, како за трајање тако и за квалитет изведених представа.

-Свакако да су томе допринели сви, како организатори, тако и учесници фестивала, и из тог разлога јако сам поносан на чињеницу да смо заједничким напорима и исказаним трудом успели да будемо на висини задатка и педесетогодишњицу овог фестивала културе изнесемо баш онако како смо то и замислили. Вечери пуне позитивних емоција, великих надања за будућност, вечери јаких мотивација за глумце да буду још бољи и велике инспирације на самој сцени које су у моментима дотакле међу уласка у професионализам. Завршавамо све ове вечери дружења помешаних осећања. Срећни из разлога што смо и под оваквим околностима у којима се тренутно налазимо успели да задржимо континуитет и квалитет фестивала, а са друге стране тужни јер нисмо могли да омогућимо свим посетиоцима, љубитељима позоришне уметности да уживају у представама због ограниченог броја места. Све ово што је сада иза нас, дало нам је додатну енергију и велику инспирацију да у будућности будемо још бољи, и ја у то чврсто верујем, јер је поред оних већ познатих и доказаних аматера, сценом прошла и армија младих глумаца, који ће на троцифреном рођендану нашег фестивала сведочити како је то ове године било. Мислим да је ФЕДРАС увезао не само овај наш регион, већ целу нашу земљу у једну велику породицу љубитеља културе, књижевности и уметности, закључио је Антонијевић.

Гости на завршној свечаности

У част победника, Сандра Бугарски и Владан Стевић, одиграли су представу „Нека буде шта буде, само да је мушко“, по тексту и у режији Владана Савића, а у продукцији Артисима из Београда.

Организатор овогодишњег Фестивала је Центар за културу општине Мало Црниће, а покровитељи Општина Мало Црниће и Министарство културе и информисања Републике Србије.

                                                                                 Текст: Д.Динић

                                                                                  Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content