2021-03-26T09:37:51+01:00 26. марта, 2021. 09:37 |

Здравље спортиста је изнад свега

На редовној седници Скупштине Спортског савеза Града Пожаревца за председника ове асоцијације изабран је Златан Костић, који је и у претходном периоду обављао ову функцију.

Имајући у виду да Савез у свом окриљу окупља клубове из области фудбала, рукомета, одбојке, атлетике, гимнастике, ватерпола, џудоа, каратеа, куглања, пливања, риболова, параглајдинга, тениса…, да је међусобна сарадња на одличном нивоу, да у великој мери подржава школски спорт и да као друштвени сегмент спорт заузима сам врх приоритета, разговарали смо са Костићем, акцентујући на почетку актуелну ситуацију.– Чињеница је да пандемија короне која је уздрмала свет није заобишла ни један део друштвеног живота, па ни спорт. У складу са ситуацијом и препорукама Владе Републике Србије, Спортски савез Града је на првом месту имао и имаће велику одговорност да координира свим активностима које су у циљу заштите здравља спортиста и људи окупљених око клубова на нашој територији. Речју, ми смо својеврсна спона која са једне стране прати све стручне инструкције које добијамо из Спортског савеза Србије, прослеђује их клубовима и пружа адекватну помоћ и савете у превентиви, спречавању ширења пандемије међу спортистима и неговања свести очувања здравља, говори Костић. 

Када је реч о спортским активностима у години короне, оне су се одвијале адекватно кретању пандемије и препорукама Владе Србије, но, спортски живот Пожаревца ни у будућем периоду не би смео да  да стане.

– Наравно да пандемија ни у ком случају не може спречити све спортске активности које се одвијају на територији Града Пожаревца. Самим тим, у складу са Националном Стратегијом развоја спорта и сарадњу и помоћ локалне самоуправе, Спорстки савез Града Пожаревца увелико реализује план рада за ову годину стављајући у први ред континуирани развој спорта кроз све облике активности, помоћ спорту у школама на територији Града  као и и афирмацији младих талената, говори Костић.

Подршка председника Спортског савеза Србије

Горан Маринковић

У недавној посети Пожаревцу генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић истакао је успешну сарадњу Града Пожаревца и нагласио да је  увек био добар домаћин Спортском савезу Србије:

 -Територијални Спортски савез на челу са Златаном Костићем радио је добар посао и надам се да ће у том правцу и наставити. Са градоначелником Павловићем размењене су идеје и у будућем периоду спровешћемо низ нових акција, по којима ће Пожаревац бити препознатљив. Конкретно, договорили смо акције које имају за циљ покретање спорта у полицији и предшколског спорта. Такође, надамо се да ће у неком будућем периоду Пожаревац бити организатор и манифестације „Мини сајам спорта“, која има за циљ промоцију спорта, здравља и здравог духа, рекао је Маринковић.

ОЖИВЉАВАЊЕ РАДА УГАШЕНИХ КЛУБОВА

Као један од носећих стубова физичке културе Града Пожаревца, Спортски савез наставља са подршком и укључивањем у све спортске манифестације у граду, настављајући сјајну праксу у пружању помоћи клубовима у такмичарском спорту и раду спортских школа и младих категорија спортиста. 

– Једна од окосница нашег ангажовања је оживљавање рада клубова који су последњих година престали са радом али и формирање нових за које постоји интерес, објашњава Костић и додаје:

                „Трка кроз Србију“ ће ове године кренути из Пожаревцa

– Такође,  у складу са епидемиолошком ситуацијом, када се за то стекну услови подржаћемо све облике окупљања младих спортиста, у сарадњи са школама помоћи ћемо такмичења на свим нивоима по календару школских такмичења, дати логистичку  подршку организацији  Љубичевских игара и по традицији организовати  Уличне трке. Посебно желим да истакнем наше активности око бициклистичке „Трке кроз Србију“ која ће ове године кренути управо из Пожаревцa. У нади да ће ковид коначно поклекнути, спремни смо да подржимо све спортске манифестације од значаја за Град и укључимо се у све акције Спортског Савеза Србије, сазнајемо од Златана Костића, који нагшава да ће се посветити већа пажња информисања о спорту.

– Неизоставно је да Спортски савез града Пожаревца и у овој години има одговоран задатак да у још већој мери унапреди спорт, првенствено такмичарски, а нарочити акценат треба дати масовним облицима физичке културе и спортским активностима школске омладине које су у непосредној функцији здравог живота, каже Костић.

Оперативни тим

Драган Николић

Новица Живковић

Оперативни део тима Спортског савеза Града Пожаревца, уз Костића обављају Драган Николић генерални секретар као и Новица Живковић – Тоза, сарадник за клупски спорт.

– То су људи који обављају веома одговорне фунције у Савезу. Николић је у првом реду задужен за правни и организациони део рада како самог Савеза тако и свих чланова, односно клубова и координира све статутарне делатности.  Живковић је сарадник за клупски спорт и обавља све организационе сегменте који се дотичу такмичења и реализације осталих активности у клубовима и школском спорту. Самим тим, уколико је неком од клубова или школа неопходна одређена стручна или материјална помоћ, он оперативно испред Савеза предузима даље кораке који су неопходни у решавању захтева, каже Златан Костић.  

САРАДЊА СА СПОРТСКИМ САВЕЗОМ СРБИЈЕ

Вредно је поменути да Спортски савез као и сам Град Пожаревац има сјајну сарадњу са Спортским савезом Србије чија је делегација, предвођена генералним секретаром Гораном Маринковићем недавно посетила Пожаревац. Тада се на састанку са градоначелником Сашом Павловићем, чланом Градског већа Миланом Јовићем и председником Спортског савеза Града Пожаревца Златаном Костићем, говорило о спорту и плановима за будућност.

  Прошлогодишња школа пливања за најмлађе

– Био је то заиста конструктиван састанак на коме се говорило о акцијама које ће се у корелацији са Спортским савезом Србије спроводити на територији Града Пожаревца. Како је по одржаном састанку изјавио градоначелник Саша Павловић, акценат ће се између осталог дати и спорту за предшколце, као и одржавању кондиције за припаднике полиције кроз спортске активности, док Град Пожаревац улаже значајна средства како у развој спортске инфраструктуре, тако и у развој својих клубова, вели наш саговорник. 

Имајући у виду да се неколико година уназад континуирано ради на промоцији спорта уопште, а посебно спортских активности везаних за Град Пожаревац и Спортски Савез Града Пожаревца, уз остале активности, стучни тим Савеза припрема стратегију за наступ на Сајму спорта који ће се, уколико прилике дозволе, у организацији Министарства спорта и Спортског Савеза Србије одржати у Београду.

Влада Винкић