НА ЗАХТЕВ ЧИТАЛАЦА

 Откако је почео руско-украјински рат, повећана је куповина горива и основних намирница широм Србије. Слично је и у Пожаревцу и Костолцу, где се за сада највеће гужве праве на бензинским пумпама, упркос томе што је, како нам је речено, снабдевање горивом стабилно. 

На костолачкој зеленој пијаци

Снабдевеност је уобичајена и у продавницама. Богата понуда није изостала ни на пијачним тезгама, од којих смо данас обишли пожаревачку на Пионирском тргу и зелену пијацу у Костолцу. 

Ових дана је, према речима продаваца на Пионирском тргу, благо повећана потражња за кромпиром и луком у џаковима, иако, како додају, неће бити потребе за прављењем залиха. 

Међутим, међу закупцима пијачних тезги влада опште незадовољство укупном продајом. То су нам потврдила и двојица продаваца у Костолцу:

– Много је лошије него прошле године у ово време. Људима је све скупо, а ни нама у набавци није другачије. Све у свему, није како треба, нема промета.

Славица, коју смо затекли у куповини на Пионирском тргу, каже да је на пијацама све мање купаца и додаје:

– Сваког дана обилазим пијацу и купим бар нешто, углавном поврће. Мада, када гледам из године у годину уназад, купаца је све мање. Вероватно због великих трговинских ланаца. Тренутно сам у куповини расада цвећа, које је ове године сличних цена као и прошле. Ја купујем такозвано царево око које кошта 25 динара, али има и скупљег расада.

НА ПИОНИРСКОМ ТРГУ

 

 Цене углавном нису мењане, па се тако црни и црвени лук на пијаци Пионирски трг могу наћи за 50 до 80 динара, празилук за 100, кромпир је 70 и 80 динара, цвекла и шаргарепа су 50 динара, а першун и пашканат 200 динара по килограму.

Јабуке се могу купити за 30 до 60 динара. Банане коштају 160 динара, наранџе од 100 до 180  динара, лимун 120 за килограм. Цена јаја је 15 динара.

ЦЕНЕ У КОСТОЛЦУ

У Костолцу је цена јаја од 12 до 15 динара, а домаћих 15 динара по комаду.

Јабуке коштају од 30 до 80 динара за килограм. Банане су 150 до 180 динара, наранџе 100 до 120, лимун 100 до 120, мандарине 170, а корпа кивија 200 динара.

Цена шаргарепе је од 70 до 80 динара, док су целер, пашканат и першун по 200 за килограм. Зелена салата кошта од 50 до 80 динара по комаду, а везица младг лука 50 динара. Купус је 80 динара по килограму. Цена броколија је 200 динара, а спанаћа 130 до 200 по килограму.

Килограм кромпира је 80 динара, црног лука 60 до 80, белог лука 700 динара за килограма, а празилука 130.

Захваљујемо суграђанима који су својим дојавама редакцији помогли у прикупљању информација о ценама на пијацама, о којима ћемо и надаље настојати да вас обавештавамо.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content