2020-08-15T08:46:58+02:00 15. августа, 2020. 08:46 |

Зеленило тражи одржавање

Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ је систем у оквиру кога функционише неколико различитих делова односно радних јединица. Делатности које су поверене овом јавном предузећу чији је оснивач Скупштине Града Пожаревца су изношење и депоновање смећа, одржавање хигијене на јавним површинама, одржавање јавних зелених површина, пијачне услуге, гробљанске услуге, прихватилиште за псе и мачке и рециклажни центар. „Комуналне службе“ су за ове послове задужене за Пожаревац и Костолац.


Исто као што се у комуналном предузећу старају да имају довољно механизације да би квалитетно обављали посао на изношењу и депоновању смећа и чистоћи улица, настоје и да одржавају зелене и цветне површине. Осим Спомен парка Чачалица која је са 18 хектара највећа зелена оаза града, ради се и у мањим парковима, међублоковским површинама и кошењу траве на прилазним путевима. Због честих киша ове године вегетација је бујна и захтева више времена, каже директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић:

-Тренутно је највећи проблем вегетација која буја, поготову на гробљима. Има и доста сахрана па се не стиже све, али и то решавамо благовремено и према расположивом броју радника. Очекујемо да по објављеном конкурсу за јавне радове још 14 људи буде ангажовано као и ранијих година и то би требало да донекле надомести евидентан недостатак радника.

МЕРЕ ЗАШТИТЕ НА САХРАНАМА

Слободан Јовић

Посебна пажња у овиру делатности у овом предузећу поклања се гробљанским услугама, наводи директор Слободан Јовић: 

-То је прилично осетљив део нашег посла и ми се трудимо да квалитет услуга буде добар и да однос према корисницима буде више него коректан. Старамо се о два гробља у Пожаревцу, Старом и Новом као и костолачком. Осим стандардних услуга око укопа преминулих, одржавамо комплетно хигијену и зеленило. ЈКП поред довољног броја капела има и пет електричних возила за сахране и њима су опремљена сва гробља.

Нови смећар

Иако технички добро опремљен за послове које обавље, ово градско комунално предузеће и даље улаже у механизацију. Од пре неколико дана у функцији је нововозило типа „мини смећар“. То је други смећар овакве врсте у возном парку и намењен је за одношење смећа из пожаревачких узаних улица кроз које стандардни смећари не могу да прођу. Таквих улица је највише дуж лучичког пута, али их има и у другим деловима Пожаревца. Возило је је купљено средствима предузећа.

Запослени у ЈКП „Комуналне службе“ због природе посла који обављају и сталног контакта са људима опремљени су прописаним заштитним средствима. То посебно важи за оне који раде на гробљима, каже Јовић и додаје:

-Имали смо неколико „ковид“ сахрана и у Пожаревцу и Костолцу. Наши људи су опремљени у потпуности и заштићени онако како то закон и прилике, нажалост, налажу. Ми водимо бригу о људима и чувамо њихово здравље. За такве ситуације имају све, заштитна одела , маске, капе, рукавице, каљаче. Све је то за једнократну употребу да би се наши људи сачували. Добро је да нисмо имали пуно преминулих од вируса овде.

На сахранама иначе, важи и мера која се односи на број окупљених на отвореном до 50 људи уз поштовање мера заштите.

                                                                                                Д. Деурић