Према подацима којима располаже Пољопривредна  саветодавна стручна  служба у Пожаревцу, жетва озимих стрних жита на пољима Браничевског округа је почела прошле седмице. Најпре на лаким песковитим земљиштима у Општини Велико Градиште, а дан два касније и у Стигу. Жање се јечам, друга стрна жита и пшеница и до сада је род скинут са око 20 одсто посејаних површина.

            Јесенас је на овом подручју стрним житима било засејано око 36.000 хектара, највише пшеницом, 27.000 хектара:

            -Ово је била специфична производна година, каже Јоргованка Влајковац, стручни сарадник за ратарство у Пољопривредној саветодавној стручној служби у Пожаревцу. Због мањка влаге у земљишту, сетва је јесенас каснила и преко 90 одсто површина је засејано после оптималног рока. На великом проценту површина усеви су ницали у јануару и фебруару што је довело до скраћења фазе вегетације и старт је указивао на мање приносе. Међутим, падавине у мају у првој половини јула од преко 200 литара по квадрату повољно су утицале на развој биљака.

            По првим откосима са 20 одсто засејаних површина колико је пожњевено до сада, приноси се крећу од 3.000  до 7.000 килограма сувог зрна по хектару, што је просечан род од око пет тона по хектару. Ако агрометеоролошки услови за жетву послуже до краја сезоне, може се очекивати стабилан род на великом делу поља:

            -Високе приносе пшенице и других стрних култура су постигли ратари који су применили све агротехничке мере када икако је требало. Посебно је било важно уношење минералних МПК ђубрива и правовремена заштита усева од корова, болести и штеточина, закључује Јоргованка Влајковац.

                                                                                                          Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content