2020-08-23T09:44:46+02:00 23. августа, 2020. 09:44 |

ЖФК „ПОЖАРЕВАЦ“: Нина Матејић главни адут

Кадa је у питању екипни такмичарски спорт у браничевском округу, први стартери су даме у копачкама. ЖФК „Пожаревац“ је, иначе, дугогодишњи члан елитног ранга. До сада је наступао без неких већих резултатским осцилација. Задња сезона (2019/20) је била катастрофална. Тренер Славка Пашти из Смедерева била је на мукама. Заређали су се порази у непрекидном низу и екипа је чврсто прикуцана за дно табеле. После читаве деценије отишла је вансеријска фудбалерка и репрезентативка Марија Вуковић, па је пад био неминован, јер се годинама концепт игре у нападу заснивао на њеном умећу и шутерским способностима. Уследила је промена стручњака. Екипу је прузео, три кола пре прекида првенства због пандемије, Братислав Живановић из Велике Плане, својевремено играч Младог радника и успео је да освоји први и једини бод, уз гол разлику 4:77 (– 73).  

      Од осам клубова у прекинутој сезони 2019/20. Пожаревљанке су биле последње, после одиграних 14. кола са само једним бодом. У горњем дому су били: Спартак (Суботица), Слога (Земун), Црвена звезда (Београд) и Машинац Трејс (Ниш). Пета је била Војводина (Нови Сад) са 19, шести и седми Раднички 1923 ( Крагујевац) и Земун са по 12 бодова.

     Срећом тај прекид је донео нову наду за доказивањем фудбалерки са Вашаришта. Супер лига Србије је проширена на 10 клубова за сезону 2020/21, па је тако ЖФК „Пожаревац“ остао у елити. Наравно, сада ће бити још теже, јер по завршетку првог дела такмичења, задња два клуба испадају. Лига се опет враћа на осам клубова. Одмах следи плеј – оф (1-4) и плеј – аут (5-8).Тако да ће ово напорно ткамичење бити пуно неизвесности за неколико клубова.

     У том смислу ЖФК „Пожаревац“ је обавио десетодневне припреме у Деспотовцу. Тренер Братислав Живановић и спортски директор Стојан Јовановић су пуни оптимизма, па треба очекивати и адекватне резултате. Екипа улази у нову, неминовну фазу подмлађивања, па је и то један  од битних фактора који може да утиче на коначан исход у погледу пласмана.

Костур тима је остао скоро исти уз довођење младе пионирско – кадетско-јуниорске репрезентативке Србије, Нине Матејић (15), која је вансеријски   таленат.

Сигурно да ће ЖФК „Пожаревац“ играти са пуно борбеног елана и надахнућа да задржи стаус суперлигаша и настави традицију успешног репрезентовања Пожаревца. Овај клуб је, поред мушких клубова ОК „Млади радник“ и СТК „Пожаревац“, једини женски клуб који се такмичи у елитном рангу. 

                                                                                                           Р. Сандић