2018-01-31T20:08:27+01:00 31. јануара, 2018. 20:08 |

ЗИП-ЗОП, богат филмски програм, Сусрети варошких позоришта

        Радионицом „Говори енглески… и свет је твој!“ Едукативног центра „Парларе“ сутра у 10,00 сати у Конференцијској сали Центра за културу Пожаревац званично почиње овогодишња манифестација „ЗИП-ЗОП“. Подсећања ради, реч је о низу забавних и едукативних садржаја намењених младим Пожаревљанима који зимски распуст проводе у родном граду, а који ће трајати наредних десет дана. Ово је, између осталог, реченоданас на прес конференцији на којој су најављени фебруарски програми Центра за културу, а који су заједнички представили Драги Ивић, Предаг Пауновић, Драган Лазовић и члан Градског већа Града Пожаревца  Дејан Крстић. Уз ЗИП ЗОП, ту је веома богат биоскопски репертоар, али и Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“.

Сутра, првог дана „ЗИП-ЗОП“-а  у Малој сали Центра за културу Пожаревац од 12,00 часова ученици Политехничке школе извешће приредбу, а сат касније у истом простору ђаци Медицинске школе имаће рок концерт. Сутрадан, уз најављену радионицу енглеског језика која ће се приређивати сваког дана,  на реду су представа Основне школе „Свети Сава“ „Риба на дрвету“ и интерактивна радионица „Да Вам буде лепша зима, будите део Доситејевог тима!“ Школе „Доситеј Обрадовић“. Трећег дана Медицинска школа приређује представу „Зачарана принцеза“ после које се најмлађи могу прикључити „BRAINOBRAIN“ оригами радионици. Петог фебруара на програму су „Школа у којој се научене лекције заувек памте“ и едукативно-забавни програм Основне школе „Краљ Александар“, док су наредног дана изложба „Народна традиција у савременом добу“ Основне школе „Свети Сава“ и квиз знања основаца „ Признајем да си бољи“. Среда 7. фебруар је дан за спорт када ће КК „Пожаревац“ уз представу о кошарци приредити такмичење у „закуцавању“. Пожаревачка гиманзија у Великом холу Центра за културу 8. фебруара приређује радионицу ликовне уметности, док истог дана Школа „Вук Караџућ“ у Малом холу организује радионицу страних језика. Одбојкашки клуб „Бусије“ и школа „Десанка Максимовић“ у петак 9. фебруара имаће радионицу одбојке, док ће последњег дана овогодишњег „ЗИП-ЗОП“-а 10. фебруара у Малој сали бити приређен забавни програм основаца и средњошколаца под називом „Покажи шта знаш“. Сви програми у оквиру „ЗИП-ЗОП“-а су бесплатни.

Завесу традиционалних Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир” (Сусрети варошких позоришта Србије) које се по 14. пут одржавају у Пожаревцу, подићи ће Градско позориште „Абрашевић“ из Ваљева легендарном представом Душана Ковачевића „Маратонци трче почасни круг“, док ће се на великој сцени Центра за културу у такмичарском делу представити и Позориште града домаћина „Миливоје Живановић“ комедијом „Идемо у лов“ Жоржа Фејдоа, потом „Театар пет“ из Београда  „Затворским блузом“ Зорана Ракића, „Temple of Art“ из Јагодине комадом „Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића и „Милановачко позориште“ из Горњег Милановца  Молијеровом „Тврдицом“. Последњее вечери, у част победника,  театар „Креативни хаос“ из Смедерева, извешће комад „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића. Представе почињеу од 20.00 часова док су улазнице већ у продаји.