2018-04-18T23:23:17+02:00 18. априла, 2018. 23:19 |

Живот који је забележен кроз време

У Галерији савремене уметности у Пожаревцу вечерас је представљена књига „Пожаревац у међуратном времену 1918 – 1941“ аутора доктора Мирољуба Манојловића. Уз аутора о  издању су говорили  доктор Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац и Слободанка Цветковић, архивист – историчар Историјског архива  Пожаревац,  док је цитате из књиге казивао Драгиша Живадиновић пожаревачки  глумац и песник.

Великом броју присутних, у име домаћина промоције обратио се доктор Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац:

– Књига која је пред нама пружа слику о људима, појавама, догађајима, појединим местима. Речју, на једну слику живота као такву. То је живот који је забележен кроз време, кроз делатност људи и институције којима су деловали, и на тај начин сазнате зашто је Пожаревац био примамљив не само за људе из Србије, већ и ван ње  да долазе и у раде у њему, шта им је нудио и обећавао, какав је био његов дух, истакао је, између осталог Бојковић.

11 (1) 10 (1) 9 (1) 8 (2) 7 (2) 5 (4) 4 (3) 3 (3) 2 (3) 1 (3)

– Издање које је пред нама је први део реализовања обимног плана писања историје Пожаревца у мешуратном периоду. У овој књизи обрађене су привредне прилике, државна управа и локална самоуправа и политичка сцена. То су уједно три веома велике тематске целине, поред увода која је основ књиге, рекла је Слободанка Цветковић архивист – историчар Историјског архива  Пожаревац.

Аутор Манојловић се вечерас поименице захвалио појединцима и институцијама који су му помогли да реализује ову вредну историјску књигу и укратко осврнуо на то како је текао рад на истраживању и самом писању дела. Овом приликом Мирољуб Манојловић је најавио и наставак књиге коју управо пише и за коју очекује да се ће пред публиком наћи кроз неких годину дана. Књига „Пожаревац у међуратном времену 1918 – 1941“ је први том трећег дела опширне историје града Пожаревца. Она на чак две стотине страница представља резултат великог истраживачког подухвата аутора и хронолошки је наставак његових дела „Пожаревац од турске касабе до српске вароши 1804-1858“ из 2005. године и „Пожаревац окружна варош 1858 – 1918.“ из 2011.године.

Штампање издања помогао је град Пожаревац.

Текст и фото: В.Винкић