2019-11-27T09:18:20+01:00 25. новембра, 2019. 08:30 |

Животи и младост – легат почивших предака

У оквиру обележавања значајних датума везаних за балканске и Први светски рат, у суботу је одржана свечана Скупштина Савеза потомака ратника 1912-1920. Домаћин свечаности били су Градски одбор Удружења потомака ратника 1912-1920. Пожаревац и Скупштина града Пожаревца.

Тим повом најпре је у салонима Градског здања организован пријем за представнике удружења потомака ратника из градова широм Србије, коме је присуствовао и Зоран Милошевић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Госте је у име Града Пожаревца поздравио начелник Градске управе Александар Симоновић:

– Пожаревац је поносан на прошлост и храбре људе који су бранили државу, увек када је то било неопходно. Има ли светлијег примера за то од нашег славног суграђанина Миливоја Стојановића Брке коме Пожаревац и Србија тек треба достојно да се захвале. Командант Гвозденог пука, симбол српске ратничке мудрости и храбрости задужио је све нас и зато смо бескрајно захвални свима који чувају спомен на овог и остале хероје Великог рата. То је разлог што високо поштујемо пожаревачко Удружења потомака ратника и што нам је драго што сте, драги пријатељи из целе Србије, управо наш град одабрали за место одржавања Скупштине, рекао је Симоновић.

Р.Петрушевски, О.Крстић, З.Милошевић, А,Симоновић, С.Стојадиновић и Д.Крстић на пријему

Присутнима се обратио и  председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.

– И ми се трудимо да одржимо сећање на култ хероја. На жалост, и у Румунији постоје велика српска стратишта, али сам захвалан што смо са Удружењем  успели да сачувамо и обележимо та места. Преносећи поздраве српске браће из румунског Баната, подсећам да смо ми Срби–пречани широм отворили врата Републике Румуније за сарадњу са Србијом, истакао је Крстић.

Председник Градског одбора Удружења потомака ратника 1912-1920 Пожаревац Славољуб Стојадиновић Регрут осврнуо се на тешке дане српске војске у I Светском рату, на победничку Колубарску битку, али  и подсетио на активности Удружења:

– Удружење помно прикупља податке о историјским догађајима и личностима са почетка двадесетог века, и кроз публикације и подизање обележја тамо где не постоје покушава да јунаштво сачува од заборава. Присутни смо широм Балкана, Европе, Мале Азије има нас и у  Северној Африци и свуда где су светиње које оставише наши преци. Оставише нам такав легат: своје животе и младост за оно што ми данас уживамо, поручио је Стојадиновић.

Добитници признања на Скупштини Удружења

Потом су се делегације упутиле до споменика Српском војнику где су положени венци и одата почаст страдалима у I Светском рату. Скуп је настављен у Центру за културу где је одржана свечана Скупштина Градског одбора Удружења потомака ратника Града Пожаревца. Сумирајући резултате Славољуб Стојадиновић Регрут прочитао је Извештај о раду, док је др Мирољуб Манојловић говорио о историјским датумима везаним за  балканске и I Светски рат, храбрости наших ратника и њиховом месту у српској и светској историји.Заслужнима су овом приликом уручена признања а скуп је увеличан концертом ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац.

Влада Винкић