СЕРЏО КРСТАНОСКИ, ПРЕДСЕДНИК ГО КОСТОЛАЦ О РЕЗУЛТАТИМА РАДА У ПРОТЕКЛА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА  

   -Пепелиште, заједнички проблем локалне самоуправе, ЕПС –а и месних заједница Кленовник и Село Костолац    – Решење питања централне депоније у три фазе


Од избора  Серџа Крстаноског за председника Градске општине Костолац прошло је 120 дана, довољно времена за сагледавање учинка његовог рада и функционисања комплетног новоизабраног  руководства ове локалне самоуправе.  


    Састанак са државни секретаром у                                Министарству здравља

          Почетак је био у знаку уређења  и одржавања јавних површина, путева и прилаза Костолцу и околним местима.

           -До 15. априла, у договору са члановима Комисије за инфраструктуру, представницима села и извођачима радова успели смо да санирамо путеве у  Костолцу и прилазе Костолцу као и део локалних путева у селима. Сређено је и неколико улица у Петки, које су биле у доста лошем стању након радова на топлификацији.

            Од 15. априла радимо на реализацији плана уређивања и одржавања осталих путева на територији ГО зашта смо до краја ове године планирали средства у износу од 13.800.000 динара. Са доласком пролећа окренули смо се питањима одржавања зелених површина у договору са  Комуналним предузећем у чијом је надлежности део тих локација. Преко јавних радова, Градска општина бринуће о зеленилу на преко 17 хектара у шта спадају и површине на плажи, на улазу у Костолац, у целој Крађорђевој улици, око аутобуске станице…Добром организацијом рада надам се да ћемо до краја сезоне, све ове активности успешно реализовати. Ових дана, иначе, завршавамо са заменом јавне расвете у Костолцу и околним селима. Као прво желим да се извиним грађанима и мештанима села што су чекали скоро три месеца на замену расвете, каснило се због тендера и потписивања уговора, каже на почетку разговора председник ГО Костолац.

                                     ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

           Унапређење животне средине у Костолцу, питање је од великог значаја, не само за Костолац и његову непосредну околину, већ за читав Град Пожаревац, па и шире окружење. Највећи проблем свакако представља пепелиште.   

      Сређивање простора код Хотела

         -Од другог дана Ускрса стално смо на терену и у контакту са представницима  ЕПС- а  и месним заједницама Кленовник и Село Костолац у вези са проблемом  пепела. Мислим да смо на  добром  путу да  у наредном периоду решимо или бар ублажимо овај велики проблем за све мештане Кленовника и Села Костолац. Депонија пепела и шљаке изграђена 2012. Године на простору ПК Ћириковац, који је затворен за експлоатацију, предвиђена је да ради по савременом систему одлагања којим се на пепелишту ствара чврста покорица,  коју ветар (кошава) не може да разноси. У сарадњи са одговорним људима у Огранку „ТЕ-КО Костолац“ и руководством ЕПС-а предузимамо све мере како би спречили даље   развејавање пепела  и решили  овај  велики  проблем.

            Поред пепелишта велики проблем Костолчанима задаје и централна дивља депонија.

           -Oвај простор је до пре неколико месеци био право ругло, које је, поред осталог, штетило и туристичкој презентацији Виминацијума, јер се налази на путу до овог археолошког налазишта. Проблем је настао тако што су наши суграђани и мештани околних села на ову локацију депоновали смеће, кабасти материјал, шут…Договорили смо се да ово нестане. Снимили смо ситуацију на терену и кренули да је решавамо. Радићемо у три фазе. Захваљујући ПД „Аутотранспорт“ из Костолца завршена је прва фаза у оквиру које је план био да простор очистимо од смећа. Друга фаза подразумева зашгиту очишћене локације и то се приводи крају, постављамо  заштитну ограду целом дужином пута захваљујући Огранку „ТЕ-КО Костолац“, средили смо и оспособили објекат и поставили обезбеђење  преко фирме „Костолац услуге“. У плану је да овај простор осветлимо и да касније поставимо и  видео надзор. У трећој фази требало би да пошумимо постојећу локацију, иза ограђеног простора засадићемо зеленило, у припреми је 80 нових садница јелки, борова, туја…

         Поред ове, у Костолцу постоје још две дивље депоније: на простору на коме се налази хотел и на улазу у град, поред приватне бензинске пумпе. То су такође веома ружни призори  наше стварности. Мораћемо и то ускоро да уредимо, паралелно са  сређивањем депонијe у Петки код гробља  и две мање депоније у  Острову, обећава Крстаноски.

Први ребаланс буџета

           После већника Градске општине и Града Пожаревца, очекује се да ребаланс 1. усвоје  и одборници Скупштина костолачке Градске Општине.

          – Скупштина се планира ускоро и једно од најважнијих питања биће први ребаланс буџета у овој години. То нам је битно због споровођења јавних набавки за радове који предстоје по основу ребаланса. Чека нас  замена, реконструкција и формирање новог дрвореда на подручју града Костолца као и реконструкција дрвореда и уређења зелене површине у централном парку у Костолцу, у вредности 61.691.542 динара, затим ширење топлификационе мреже – на локацији круга градске пијаце у Костолцу – 40.000.000 динара, изградња фекалне канализације у Првомајској улици у Костолцу, вредност радова 4.075.348 динара и уређење зграде Градске општине Костолац 1.100.000 динара, каже Крстаноски.

 

                       ЗА БОЉУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ         

              За становнике сваке локалне самоуправе, па и костолачке,  веома је важно како функционише здравствена служба коју у Костолцу обавља Огранак Дома здравља Пожаревац. 

            -Имамо велике проблеме у вези са организацијом рада Дома  здравља у Костолцу, каже председник и додаје: – У наредном периоду морамо више да радимо на решавању питања везаних за лекарски кадар, заказивање прегледа, за дежурства и хитну помоћ. Здравствене услуге  морају бити квалитетније. Огранак у Костолцу има 25.558 здравствених картона и 12 лекара. Проблем  је  настао смањењем здравственог кадра  из разноразних разлога. То је довело до отежаног функционисања установе и немогућности пружања одређеног квалитета  услуга. У циљу решавања овог проблема затражена је помоћ ресорног министарства. Државни секретар Министарства здравља др Берислав Векић обећао је да ће се ови проблеми у Костолцу разрешити, за 17. јун заказан је нови састанак у Министарству здравља на коме ће о томе бити речи са конкретним предлогом да Костолац добије два лекара.

        МОЛБЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ, ПЕНЗИОНЕРА, СИРОМАШНИХ…

              Паралелно са овим капиталним решавани су и текући проблеми  грађана Костолца.

           –Током ових 120 дана лично ми се обратило више од 300 странака. Њихови проблеми су различити, почев од гаража и прилазних путева, до водовода и канализације, више од 130 молби које смо примили односило се на запошљавање, помоћ су тражили сиромашни грађани, пензионери, мештани МЗ Кленовник  због неочитавања водоводних бројила…Радимо на пројекту отварања канцеларија Фонда ПИО и  здравственог осигурања у Костолцу…

         У домену нашег рада било је и неколико питања правне природе која се  тичу објеката на нашој територији, а који су од 15.7.2016.  у својини Републике Србије. Реч је о згради  за спорт и физичку културу – спортској хали, о згради   за спорт и физичку културу – гимнастичкој сали, о згради  стадиона и  2 стадиона површине 4 хектара и 86 ари  и о плажи површине 3 хектара и 46 ари. Очекујемо да у наредном периоду добијемо позитиван одговор  Владе Републике Србије у смислу да се ови објекти дају на коришћење Граду Пожаревцу, а да их Град уступи на управљање  ГО Костолац, а ми костолачком Културно-спортском центру. И кад смо код спорта напоменуо бих да смо покренули једни акцију везану за наплату чланарине нашој деци у спортским клубовима. Жеља нам је да спорт постане масован и доступан сваком детету и у том правцу послали смо једно писмо спортским клубовима. Сматрамо да спортом треба да се баве сви малишани, а не само они чији родитељи могу да плаћају чланарину, да им обезбеђују превоз и опрему, истиче председник.

             У складу са календаром културних и спортских дешавања, у Костолцу су минулих месеци одржане бројне културне и спортске манифестације.

            -Поменућу Први ускршњи дечји фестивал, обележавање Светког дана Рома, Дечји фестивал, Фестивал цвећа са више од 50 излагача из целе Србије, 1, 2. и 3. маја организован  је Првомајски вашар, а 9. маја у Пожаревцу обележен Дан победе над фашизмом. Три дана у мају трајала је Костолачка жишка, а 24. маја на Балонијади испраћени су малишани вртића у први разред. Заједно са Пожаревљанима прославили смо славу Града, Свету Тројицу. Крајем маја у Београду је потписан Протокол о сарадњи са ROMACTED о промовисању доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу. Почетком јуна одржан је Други фестивал спорта на отвореном, а  9. јун био је резервисан за традиционално такмичење фолклорних група у Петки. Костолчани су се 10. јуна укључили у дочек учесника треће етапе Међународне бициклистичке трке кроз Србију, рекао нам је на крају разговора председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски.

                                                                                                                     Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content