2021-05-20T12:18:29+02:00 20. маја, 2021. 12:18 |

Златна медаља за „Дунавску лиру“

Дечији хор „Дунавска лира“ остварио је још један успех. Костолачки хор, под диригентском палицом Марије Митић, средином маја освојио је златну медаљу на 20. Хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини. Организатор овог традиционалног фестивала у Босни и Херцеговини, који је ове године од 12. до 16. маја одржан онлајн, је хор „Србадија“.

– „Дунавска лира“ је учествовала у категорији дечјих хорова, заједно са саставима из Пољске, Македоније и Србије, почиње нам причу Марија Митић, уз напомену да је ово прво учешће костолачког хора на фестивалу у Републици Српској и наставила:

– Организаторима фестивала је требало послати аудио-видео снимке са три композиције, чије максимално трајање је 12 минута. Наш репертоар су чиниле композиција „Bonse Aba“ – Замбијска традиционална песма, „Oye! Džim Papoulis и „Catch a fallin star“, коју изводи Пери Комо, наводи Митић.

Стручни жири, који је оцењивао хорове у 10 категорија, чинили су проф. др Десанка Тракиловић, доц. др Јелена Тракиловић, мр Игор Сарајлић и проф. др. Драгана Цицовић. По њиховој процени „Дунавска лира“ је освојила 94 поена и златну медаљу поделила са хоровима из Северне Македоније и Пољске.

– Пошто смо почеле да бележимо добре резултате на фестивалском подијуму, трудићемо се да одржимо квалитет извођења и увелико обогаћујемо репертоар за наредне наступе. Такође, истичем да ће нам у предстојећем периоду бити потребно стабилније финансирање, које би нам омогућило да наставимо да се појављујемо на оваквим манифестацијама. Вољу и ентузијазам имамо, почели смо да постижемо и успехе, тако да се надам да ћемо успети да превазиђемо тренутну ситуацију и да ћемо уз помоћ града који промовишемо, успети да обезбедимо довољно средстава да наставимо да нормално функционишемо као и други хорски састави, поручила је на крају Марија Митић.

П. Ж.