2018-09-20T08:35:41+02:00 20. септембра, 2018. 08:35 |

„Златно слово ћирилице“ Славку Вуковићу

ПОВОДОМ ЈУБИЛАРНЕ ДЕСЕТЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ  „ЋИРИЛИЦА СЛОВО СРПСКОГ ЛИЦА“

У организацији Библиотеке „Србољуб Митић“, а под покровитељством општине Мало Црниће,  организована је завршна, јубиларна 10. манифестација „Ћирилица – слово српског  лица“, по истоименом конкурсу на коме су учествовала 102 песника. Циљ конкурса и ове манифестације је очување српског писма ћирилице, у којој је сакупљена и сачувана сва српска народна и уметничка мудрост, историја, трајање и памћење.

Песмом Светог Владике Николаја „Моје писмо“, програм је отворила Зорка Стојановић.  Резултате књижевног конкурса „Ћирилица – слово српског лица“, саопштио је Данило Радојковић, професор књижевности, песник и сликар и председник жирија у коме су још били: Јован Д. Петровић, песник, Иван Ј. Петровић, песник и Зорка Стојановић, песникиња.

Прва награда „Златно слово ћирилице“ припала је Славку Вуковићу из Берансела, (Беране, Црна Гора), за песму „Мјесечева соната”. Другу награду „Сребрно слово ћирилице“ освојио је  Душан Карановић из Рашке, за песму „Који јесте и биће“. Трећа награда „Бронзано слово ћирилице“ додељена је Борису Ђорему из Војковића (Источно Сарајево, РС), за песму „Дулсинеја – Псеудоисторија”.

Добитници Похвала „Слово ћирилице“ су: Радослав Премовић из Краљева, за песму „Ћути“,  Саша М. Угринић из Велике Плане, за песму „Суза“, Мића Аксентијевић из Добрња – „Представа легенде о Рамондама и ружичастом песку месечевог смакнућа“,  Тамара Рончевић Хрин, из Руменке, за песму „Кратка писма за Ану, V писмо”,
Мирослав Павловић из Крњева, аутора песме „Зајездило, у недоглед” и  Бранислав М. Вуковић из Берансела (Беране, Црна Гора), за „Вријеме“.

Награде је уручила директорка Библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић, док је Јован Д. Петровић, песник, члан жирија и један од оснивача манифестације, уручио захвалнице појединцима и установама за заслуге у организацији,

 немерљив допринос трајању и ширењу манифестације очувања српског ћириличног писма и популаризацији српског песништва посвећеног очувању српске културне баштине и традиције.

У културно – уметничком делу програма наступила је музичка група „Tihe Vlassoni“ из Петровца на Млави, а медијатор програма био је Добривоје Петровић, глумац из Петровца на Млави.

З.С.