У оквиру славе Свети Јован и 78. рођендана недељника браничевског округа „Реч народа“ из Пожаревца, проглашени су побeдници конкурса за кратку новинску причу “Миливоје Мића Илић”. Жири у саставу главна уредница Татјана Роквић, новинарка Милена Перишић и некадашња главна уредница недељника Светлана Евковски, прочитале су тридесетак прича које су пристигле на конкурс. Трећу награду на конкурсу за кратку новинску причу ове године освојила је прича „Злато“  Миодрага Лазаревића који је  на виспрен начин дочарао похлепу савременог човека, а причу о ископавању злата актуелизовао еколошким проблемом.

Злато

Милан, човек средњих година, у планинарској опреми, ходао је брдом већ уморан. Кад је стао да предахне, помислио је да је узалуд превалио толики пут и да је време да се врати. Али, из шуме је допирао звук неке свирале и пред њим се појави старији човек са шубаром на глави и огрнут овчијим кожухом (на планини је и лети хладно). Преко рамена носио је клечану торбу, а у руци је држао подужи прут са избушеним рупама и Милан закључи да је то тај дувачки инструмент који је чуо.

-Помаже бог, пријатељу!- обрати се придошлица Милану.

-Добар дан- одговори Милан.- Је л’ сте ви из овог краја?

-И из почетка и краја. А ти, истражујеш, а?

-Да. Ја радим истраживачко новинарство- одговори Милан.

-Ма, ниси ти једини, многи долазе овде да истражују, чули су да овде има много злата. А ‘де је теби детектор, без тог не можеш ништа да урадиш?

 -Чуо сам да је овде откривено још једно налазиште злата, па сам дошао да се на лицу места уверим. Ја о томе пишем- рече Милан, отвори ранац и извади диктафон.- Ево, то је мој „детектор“.

-Тај прцољак!- зачуди се старац.- С тим нећеш ништа да постигнеш.

-Ама, ја с тим снимам разговор, после слушам и записујем.

-А! Да ти право кажем, има овде злата кол’ко ‘оћеш. Ето, и ту, ‘де стојиш, га има.

Милан одскочи у страну као да је угледао поскока и загледа се у земљу, а затим упита:

-Је л’ сте и ви налазили злато?

-Како да нисмо! Али ја идем тамо доле, поред реке и тамо испирам злато. Мало по мало и сакупи се. Овде по брду и шуми није сигурно. Ето, ономад је један истраживач с детектором, ту близу, нађен мртав.

-Вероватно је пронашао неки велики грумен злата и од среће му препукло срце.

-Мож’ да буде, ал’ не мора да значи. Него, ја сад истражујем друго злато. Јес’ да не сија к’о оно жуто…

-Какво је то злато?- зачуди се Милан.

-То су, младићу, печурке, тартуфи…

Одједном се у близини чуло гроктање свиња. Милан пребледе и упита старца:

-Да ли су то дивље свиње?

-Нису, не бој се. То су домаће, моје свиње и оне проналазе тартуфе.

-Ја сам чуо да има посебна раса паса за проналажење…

-Има, али они су скупи, а свиње ме не коштају ништа. Само морам да пазим и са овај прут брзо да и’ отерам, јер оне ‘оће да поједу печурке. Ономад ми је био један жгољави Италијан, пун пара и купио је од мене три кила тартуфа, није питао за цену, па сам га зато одр’о. Те печурке су много здраве за јело и подижу снагу, разумеш нашта мислим, а богаташи ‘оће младе жене…

-Чуо сам да овде долазе еколози и не дају да се копа руда- промени Милан тему.

-Ма, шта ‘оће ти јеколози, па мора држава од нечег да живи! Фала богу што имамо то злато, па која земља то не би копала, ‘ајде кажи!

-Али, уништава се природа!

-Их, има овде природе кол’ко ‘оћеш!- рече старац и потрча с уздигнутим прутом ка једној шареној крмачи која је почела дубоко да рије.

Милан пође ка свом ауту паркираном у подножју брда.

О аутору

Миодраг Лазаревић бави се књижевним радом преко 40 година. За то време, објавио је 20 књига прозе и поезије. Његови радови налазе се у многим антологијама и зборницима. Освајао је награде за: поезију, афоризмe, хумореске, приче, као и за роман. Од награда, издваја: „Златна сова“ за роман „Бунцање“ у Источном Новом Сарајеву (2015); „Златна кацига“ за афоризам у Крушевцу (2015); прво место за афоризам на шабачкој „Чивијади“ (2005) и „Златни афоризам“ у Мркоњић Граду (2015); прво место за кратку причу на конкурсу „Алме“ (2017); прво место за причу у пожаревачком недељнику „Реч народa“ (2017) итд.

Добитник је Повеље културе Културно просветне заједнице Пожаревац за постигнуте резултате од посебног значаја за културни развој општине Пожаревац.

Share.
Leave A Reply

Skip to content