2020-06-05T21:22:56+02:00 5. јуна, 2020. 21:21 |

Значај исхране преко листа

AГРО ИНФО: ПРИХРАНА РАТАРСКИХ КУЛТУРА

Из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац стижу препоруке пољопривредним произвођачима да у наредном периоду обаве фолијарну прихрану ратарских култура биостимулативним ђубривима, јер поред основног земљишног ђубрења, биљке је потребно прихранити и преко листа. Фолијарна прихрана се примењује када биљка има формирану довољно велику лисну површину која ће прихватити ту количину хране. Исхрана биљака преко листа представља лакши  начин прехране, али он не може да замени класично уношење ђубрива преко кореновог система. Фолијарна исхрана везана је за микроелементе, који се на овај начин уносе у мањим количинама. Прихрана преко листа зависи од великог броја фактора: од влажности површине листа и његове старости, али и од утицаја фактора као што су температура, влажност, струјање ваздуха и сунчево зрачење. Битно утиче и састав раствора који се примењује, односно његова хемијска форма и PH вредност.

        -Фолијарна прихрана или ђубрење преко листа може бити користан вид уноса хранива из неколико разлога: ђубриво се лако наноси, биљка брже уноси храну преко листа него преко корена, може се лако интервенисати у свим вегетативним фазама развоја биљке, ђубрење преко листа је добар додатак када уношење ђубрива преко корена није довољно за прехрану биљке, прихрана преко листа корисна је и због тога што омогућава биљци да преброди ситуације које су настале услед стресних временских промена у природи и ђубрење преко листа омогућава наношење оптималне количине хранива и без загађење животне средине. 

        Фолијарно ђубрење је ефикасније применити при хладном времену и на хладним земљиштима јер је тада ефикасност корена смањена, али зато у сушним условима може имати неповољне последице јер само по себи повећава потребу за водом. Ђубрење не би требало да се примењује превише често, јер оно биљкама не замењује храну. Права храну за биљке су вода, сунце, угљендиоксид, кисеоник и минерални елементи.Ђубрење обезбеђује само елементе који су потребни за нормално обављање хемијских процеса у биљци, истиче Данијела Илић, маст.инж. пољопривреде у ПССС Пожаревац.

        Додавање одређене количине ђубрива може довести до тога да се биљка правилно развије и расте, али може изазвати оштећења ако се претера са количином. Најбољи начин да се утврди количина и тип ђубрива, који је биљкама потребан је испитивање земљишта и то на сваке три године.