У  Заводу за јавно здравље Пожаревац  одржано је предавање на тему „Надзор над грипом у Србији у сезони 2018/2019. Године и могућности анализе података“. Предавачи су биле прим. др Драгана Димитријевић, национални координатор за грип и Лидија Станковић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Поред епидемиолога из ЗЗЈЗ Пожаревац, присуствовали су и доктори из Сентинел надзора као  и сарадници задужени за прикупљање података из Пожаревца, Петровца, Смедеревске Паланке и Велике Плане.

         Циљ предавања био је подсећање на значај правовременог и тачног извештавања у вези грипа. Брза вирусолошка дијагноза значајна је због брзе примене терапије и мера на сузбијању ширења вируса.  Континуирано праћење вируса грипа ињеговог ш ирења, као и антигенских особина, од изузетног је значаја за производњу сезонске вакцине и вакцине за пандемију. Такође, уређена база података је важна због континуитета и поуздане анализе сета података.

           Сарадња и комуникација на свим нивоима предуслов су сваког успеха па и у области успешне превенције и надзора грипа, основни је закључак са овог предавања.

OПАДА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ

           Према подацима добијеним из здравствених установа са територије Браничевског и Подунавског округа у току 9. извештајне недеље, у Браничевском округу регистрованa су 352 случаја обољења сличних грипу, највећи број оболелих бележи се у узрастној групи од 30-64 године – 98 оболелих лица. Када је у питању Подунавски округ, у истом овом периоду регистроване  су 102 особe са симптомима болести сличних грипу. Највећи број оболелих и у овој узрастној групи је старости од 30 – 64 године – 38 оболелих.

        Према овим показатељима Центра за контролу и превенцију болести у оквиру Завода за јавно здравље Пожаревац, у  последње три недеље запажа се пад броја оболелих од обољења сличних грипу у Браничевском и Подунавском управном округу. Ипак, и даље важи савет да се избегава контакт са оболелим особама, редовно прање руку уз избегавање додиривања очију, носа и уста, проветравање просторија, као и јачање опште отпорности организма.

Share.

Comments are closed.

Skip to content