ПОЖАРЕВАЧКА ГИМНАЗИЈА –ИЗАЗОВ ДАРОВИТОСТИ

                                                      НАЂА ОБРЕТКОВИЋ И МИЛЕНА СТОЈИЋЕВИЋ

 

НАЂА ОБРЕТКОВИЋ „Нађа плени својим ведрим духом и снагом која јој је помогла да са успехом завршава и гимназију и музичку школу као редован ђак. У гимназији је оставила итекакав траг као члан музичке секције и уз њене наступе смо увек уживали. Потребна је била велика љубав, јака воља и истрајност да се издрже све обавезе у обе школе и остваре сви успеси у ваннаставним активностима и на такмичењима. У Нађином случају посвећивање једној школи није искључивало запостављање обавеза у другој. Бирала је увек обе и успела и зато и јесте једна од наших изузетних“. Мирјана Живојиновић, одељењски старешина
НАЂА ОБРЕТКОВИЋ
„Нађа плени својим ведрим духом и снагом која јој је помогла да са успехом завршава и гимназију и музичку школу као редован ђак. У гимназији је оставила итекакав траг као члан музичке секције и уз њене наступе смо увек уживали.
Потребна је била велика љубав, јака воља и истрајност да се издрже све обавезе у обе школе и остваре сви успеси у ваннаставним активностима и на такмичењима. У Нађином случају посвећивање једној школи није искључивало запостављање обавеза у другој. Бирала је увек обе и успела и зато и јесте једна од наших изузетних“.
Мирјана Живојиновић, одељењски старешина
МИЛЕНА СТОЈИЋЕВИЋ „Милена je ученица IV/3 одељења и једна је од највиђенијих ученица Пожаревачке гимназије. Највиђенијих, не само због неоспорног музичког талента, већ и због одличног успеха, посвећености учењу, а посебно дружењу... Миленине јаче стране јесу комуникацијске способности и позитиван поглед на свет. Поред музичких талената Милена је остваривала завидан успех и из српског језика и књижевности, као и из хуманих и друштвених наука. Као предметни професор, а посебно као разредни старешина, имао сам велико задовољство познавати и предавати Милени“. Иван Маринковић, одељењски старешина
МИЛЕНА СТОЈИЋЕВИЋ
„Милена je ученица IV/3 одељења и једна је од највиђенијих ученица Пожаревачке гимназије. Највиђенијих, не само због неоспорног музичког талента, већ и због одличног успеха, посвећености учењу, а посебно дружењу… Миленине јаче стране јесу комуникацијске способности и позитиван поглед на свет. Поред музичких талената Милена је остваривала завидан успех и из српског језика и књижевности, као и из хуманих и друштвених наука. Као предметни професор, а посебно као разредни старешина, имао сам велико задовољство познавати и предавати Милени“.
Иван Маринковић, одељењски старешина

  „Нађа Обретковић и Милена Стојићевић ревносно похађају две средње школе, Пожаревачку гимназију и средњу музичку школу “Стеван Мокрањац” у Пожаревцу. Ова чињеница само потврђује њихову свестраност, одговорност, таленат и посвећеност коју две младе девојке, без устручавања показују.

Сваки задатак за њих је представљао изазов, коме су приступале увек са широким осмехом и извршавале са лакоћом.

Бројне обавезе према школама нису спутавале Милену и Нађу да своје слободно време посвете и раду  у музичкој секцији, односно хору Пожаревачке гимназије. Као активни чланови, са собом носе лепа сећања, искуства са разних  такмичења, како републичких тако и интернационалних“.

Јелена Ракић, професорка музичке културе

 

 

 

          МИЛЕНА СТОЈИЋЕВИЋ

рођена је у Пожаревцу, 21. октобра 1997. године. Сада је матуранткиња друштвено – језичког смера  у Пожаревачкој  гимназији. Уз изузетан школски успех њена посебност је друштвени ангажман и музика. Током читавог школовања активно је учествовала у друштвеном животу школе у свим манифестацијама које су у школи организоване – прославе, приредбе, свечаности. Као чланица хора  Пожаревачке гимназије  освојила је прво место на Државном такмичењу хорова у категорији гимназијских хорова у трећем и четвртом разреду.  друго место на међународном хорском такмичењу „Интеркултур“ и прво  место на међународном хорском такмичењу „Александар Морфидис“. Учествовала је и на такмичењима из српског језика и књижевности и  на „Хипо“ такмичењу из енглеског језика. Стекла Сертификат Б1 за  француски  језик.

Упоредо са Пожаревачком гимназијом похађала је и Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Љубитељ је хорског певања, тако да је годинама, најпре била члан хора „Вихор“ музичке школе и ансамбла музичке школе „Мозаик“, а од пре две године је члан Градског женског хора Барили. Различите композиције учи са лакоћом, а посебно оне на страним језицима.  Родитељи су рано уочили њена интересовања. „Од пете године је, гледајући цртане филмове, изговарала реченице на енглеском језику, а од треће године је знала скоро све песме дечијег хора „Колибри“.

За себе каже да је дружељубива и комуникативна, увек насмејана, ведрог  духа, упорна, пожртвована, максимално посвећена ономе чиме се бавим, спремна да саслуша и посаветује. Наглашава „прецизна сам, добро организована и ништа не препуштам тренутку. Понекад умем да будем превише самокритична и наивна“.

Област која је посебно привлачи је култура и обичаји других народа, као и њихови језици. Привлаче је историја, ликовна и музичка култура и језици – француски, немачки, енглески и матерњи – српски. Те области најбоље учи кроз примере из стварног живота, ако је то могуће или кроз праксу.   „Допада ми се то што имају широку примену у мом животу, то што при разговору са неким могу да се повежем на стечена знања из тих предмета,то што су занимљиви и лаки за учење и то што се кроз праксу лакше уче». У школу би «увела  праксу или неке колективне радионице у којима бисмо сви учествовали и на тај начин међусобно помагали једни другима у савладавању градива». Породица јој пружа подршку свакодневним разговором  „и развијањем осећаја да су родитељи и брат увек њено уточиште у свакој ситуацији и ма где била“.

Веома је амбициозна, а за професионални избор бира рад у просвети. „Волела бих да радим са децом, најрадије као професор. Знам да би ме то испуњавало јер много волим децу и да своје знање делим са другима и смaтрам да сам на добром путу да стекнем одговарајуће особине које добар педагог треба да поседује“.

НАЂА ОБРЕТКОВИЋ

рођена је у Пожаревцу 30. јула 1997. Године. Сада је матурант природно-математичког смера  у Пожаревачкој  гимназији. Уз изузетан школски успех њена посебност је музика.

Похађала је  средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“, одсек Дизајн звука.  У петак, 27.09.2016. године је матурирала као редован ученик те школе. Матурски рад је подразумевао израду музике и звучних ефеката за представу „Бајка о цару и славују“, Политехничке школе.

Као члан музичке секције Пожаревачке гимназије учествовала је на школским манифестацијама, хуманитарним концертима.  Члан је  и хора са којим је освојила прво место на Државном такмичењу у трећем и четвртом разреду.

У току школовања добила је прву награду на Републичком такмичењу у Београду из теорије музике, те је награђена и стипендијом „Доситеја“, коју додељује Министарство омладине и спорта. На Такмичењу младих солфеђиста 2014., понела је титулу лауреата.

Такође пева у градском женском хору „Барили“, ансамблу „Мозаик“, хору СМШ „Стеван Мокрањац“ и бенду „Мозаик“ као солиста. Више пута је награђивана као најбољи солиста Фестивала младих, од стране КПЗ Пожаревац.

Нађа за себе каже да је : «Дружељубива, весела особа, која изнад свега цени пријатељство, поштење  и искреност. Увек спремна на авантуру, путовања и дружење, спремна да саслуша, помогне и потруди се да у свакој ситуацији пронађе компромис и избегне свађу“. Родитељи још додају да је „Одговорна, одмерена, вредна, амбициозна“.

Истиче да воли да сазнаје о музици, глуми, психологији, и да учи сама или са другарицама кроз  занимљиве радионице, пројекте, групне активности. Посебно је привлаче предмети које изучава  у Музичкој школи (хармонија, контрапункт, медији масовне комуникације) и предмете попут српског, психологије, филозофије. За ове предмете каже:  „Осећам као да припадам тим областима. Нису ми обавеза већ задовољство. Уживам да о њима читам и истражујем и ван редовног градива“. Предлаже школу са више групних радионица, више самосталног истраживачког  рада, учење кроз интерактивне презентације, разговоре, дебате о тој теми.

Интересовања за музику показала је веома рано- у првим годинама живота. „Песма пред спавање и слушање музике, касније и певање, су је увек опуштали и увесељавали је“. Испољавала их је преко јавних наступа и  у ваннаставним активностима.  Говори енглески и италијански језик.

Себе види као успешног студента Менаџмента на ФОНу или Економском факултету у Београду. Волела би да развија каријеру радом који подразумева близак контакт са људима.

Живкица Ђорђевић, педагог

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content