У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРВЕНОГ КРСТА ПОЖАРЕВЦА

Признања добровољним даваоцима крви

 

Даваоци-рекордери За сто пута дату крв признања су добили Скендер Морина, Зоран Купрешак и Насер Абдуловић.
                 Даваоци-рекордери
За сто пута дату крв признања су добили Скендер Морина, Зоран Купрешак и Насер Абдуловић.

Традиционано, у оквиру обележавања 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, у свечаним салонима Градског здања у Пожаревцу, организација Црвеног крста уручила је признања даваоцима који су своју крв за помоћ унесрећенима и болеснима дали 35, 50, 75 и 100 пута. Признања са знаком ЦК примило је 49 активних учесника акција добровољног давања крви. Иначе, Светским даном добровољних давалаца крви, 14. јун, проглашен је дан рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера, који је заслужан за откриће крвних група код човека чиме је направљена еволуција у медицини и напредак у лечењу људи. За тај свој проналазак  Ландштајнер је 1930. године добио Нобелову награду.

Госте на свечаности у Пожаревцу поводом празника добровољних давалаца крви,  најпре је поздравио председник Скупштине Црвеног крста Милутин Аврамовић, који је подсетио на успех Пожаревца у области добровољног давања крви. Титула најхуманијег града у Србији у 2015. години, Пожаревцу је припала пети  пут заредом.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је да велики део заслу ге за постигнуте резултате на пољу добровољног давалаштва припада пожаревачком  ЦК јер већ годинама успева  да окупи и мотивише велики број добровољних давалаца крви.

-Када кажем успех, свакако не  мислим на признање само по себи, на велике пријеме у председничким дворанама и на новинске наслове којима се велича титула најхуманијег града, већ заправо мислим на нешто сасвим друго.  Прави успех је онај загрљај са члановима породице, када лекар изађе из операционе сале и каже: „Операција је успела“. Као мали сам, често читајући књиге, размишљао зашто је за већину заједничко то што своја добра дела и херојства спроводе под маском, не марећи много о томе да се зна за њих. Зашто се крију и зашто не уживају захвалности онога, кога су спасили.Схватио сам тада да је добро дело повезано са јунаштвом, нераскидиво везано са скромношћу… Дакле, овде имамо јунаке, који чине добра дела и за то не траже никакву захвалност, а притом у већини случајева, остају непознати онима које су спасили. Можда се у стриповима и филмовима такве особе називају супер херојима, али их код нас у Пожаревцу зовемо добровољним даваоцима крви, рекао је Спасовић.

Сарадница за програмске активности у Црвеном крсту Пожаревац Јелена Рашић напоменула је, да се Светски дан добровољних давалаца крви обележава широм света, под покровитељством Светске здравствене организације. Централна манифестација одржана је у Холандији, у Амстердаму.

-Циљеви глобалне кампање су изражавање захвалности даваоцима крви, промовисање неплаћеног даривања драгоцене течности, подстицање ресорних министарстава да пруже подршку реализацији постављених циљева. Овај дан је празник хуманости. Посвећен је свим добровљним даваоцима крви, који анонимно, добровољно и не награђено дарују своју крв и на тај начин свакодневно спашавају  на хиљаде живота. Сваки град је огледало људи који у њему живе. Уколико је хуманост одлика храбрих, онда хвала свим нашим храбрим добровољним даваоцима крви, који су бирајући својом вољом да анонимно, без икакве надокнаде, дају крв, постали наши хероји. Захваљујући њима, постигли смо ниво давања крви од 7,81 проценат давања у односу на број становника, што је до сада неприкословена цифра у Србији. У 37 успешно реализованих акција у 2015. години, Град Пожаревац прикупио је 4.819 јединица крви, према званичним подацима Института за трансфузију крви Србије, нагласила је Јелена Рашић.

У уметничком делу програма наступили су ученици Основне школе „Свети Сава“ Анђела Арсић и Петар Павловић, ученик ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Свечаности су присуствовали: заменик градоначелника Саша Павловић, председник Скупштине Бојан Илић, заменик председника Скупштине Милић Јовановић, чланови Градског већа, бројни пријатељи и сарадници Црвеног крста.

Share.

Comments are closed.

Skip to content