2017-02-06T10:13:13+01:00 21. јуна, 2016. 12:41 |

У пожаревачкој Болници: „Срце за децу“

ДОНАЦИЈА „БЛИЦ ФОНДАЦИЈЕ“ ПОЖАРЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ

                                     „Срце за децу“

Пожаревачко породилиште добило апарат за проверу слуха код беба одмах по њиховом  рођењу, како би се на време отклонила евентуална оштећења и започела рехабилитација

 

Провера слуха

Провера слуха

Др Николић, др Мијатовић, Вељковић Миловановић, Перовић

Др Николић, др Мијатовић, Вељковић Миловановић, Перовић

Општој болници у Пожаревцу, Служби гинекологије и акушерства у петак, 17. јуна, Блиц фондација „Срце за децу“ уручила је скрининг апарат за откривање оштећења слуха код беба.

Донација је реализована у оквиру хуманитарне акције чији је циљ да се свим породилиштима у Србији, којих је укупно 56, обезбеде апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер РТС.

Од дана предаје овог апарат, свакој беби која се роди у пожаревачком породилишту, одмах по рођењу биће проверен слух. Шефу неонатологије у Општој болници Пожаревац, др Љиљани Мијатовић, донацију је уручила телевизијска водитељка забавне ТВ емисије „Слагалица“  Марија Вељковић Миловановић. Вредност донације је 450 000 динара.

-Прикупљена су средства за сва породилишта у Србији, да свако породилиште у Србији има апарат за рани скрининг слуха беба. Од тренутка када се остваримо као родитељи, ми смо на опрезу. Како време пролази, све се детаљније бавимо одређеним питањима дечјег здравља, а томе много може допринети (осим информисања и контаката са стручњацима) и доступност адекватних апарата за дијагностику. Драгоцено је што ће сада и у Србији већ по рођењу бебе, бити могуће установити постоји ли проблем са слухом. Велико ми је задовољство и част што у име РТС-а учествујем у уручењима ових апарата породилиштима. Посебно ме радује што смо сви заједно- Блиц фондација, РТС, друштвено-одговорне компаније и грађани Србије прикупили потребна новчана средства да апарате за неонатални скрининг добију сва породилишта Србије, рекла је Вељковић Миловановић, приликом уручења донације.

                       Брза и тачна дијагностика

У Србији се годишње роди око 60.000 беба. Статистике су фрапантне и показују да се  трајна наглувост и глувоћа на узорку од 1.000 новорођених беба појављује код троје до петоро деце. Медицински посматрано, код деце код којих је наглувост дијагностикована и рехабилитација започета пре навршених шест месеци живота, долази до знатно бољег и бржег развоја говора у односу на децу код којих је наглувост откривена и рехабилитација започета касније.

Шеф неонатологије др Љиљана Мијатовић, у име породилишта захвалила се „Блиц фондацији“ на овој драгоценој донацији.

-Ово је апарат који ће нам помоћи у раду и раној дијагностици евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. У овом породилишу годишње се роди  око 1.200 беба. Скрининг методом биће обухваћена сва новорођена деца у циљу њиховог бољег психичког и социјалног развоја. По статистици на 1 000 новорођених беба, у 3 до 5 случајева се открије глувоћа која представља проблем у каснијем периоду. Ако се оштећење слуха открије одмах по рођењу и са рехабилитацијом слуха крене од првих месеци живота, дете може да победи овај хендикеп и да се нормално развија и живи. Уколико се то открије касније у другој-трећој  години живота, излечење је немогуће. Овај апарат пружа велику могућност да у раном наталном периоду имамо информацију да је слухом код бебе све у реду. Са овим апаратом, дијагностика је веома брза, није инвазивна метода и врло лако се долази до података да ли има оштећења или не, рекла је др Мијатовић.

РАДОВИ У БОЛНИЦИ Реновирано Породилиште ускоро у функцији Радови на реновирању Породилишта у пожаревачкој Болници још трају. Рок за завршетак првобитно је био пре неколико месеци, али је пројекат проширен, а и разноликост радова почев од уређења подова, па до кречења и сређивања плафона, обнове мокрих чворова... пролонгирали су завршетак чији је нови рок крај јуна. Да подсетимо да ће се са уређењем Породилишта добити знатно уређенији и опремљенији простор за рад службе гинекологије и акушерства као и за збрињавање новорођене деце и боравак породиља. Средства за реконструкцију обезбедили су Министарство здравља и Болница.

РАДОВИ У БОЛНИЦИ          Реновирано Породилиште               ускоро у функцији
                                                                 Радови на реновирању Породилишта у пожаревачкој Болници још трају. Рок за завршетак првобитно је био пре неколико месеци, али је пројекат проширен, а и разноликост радова почев од уређења подова, па до кречења и сређивања плафона, обнове мокрих чворова… пролонгирали су завршетак чији је нови рок крај јуна. Да подсетимо да ће се са уређењем Породилишта добити знатно уређенији и опремљенији простор за рад службе гинекологије и акушерства као и за збрињавање новорођене деце и боравак породиља. Средства за реконструкцију обезбедили су Министарство здравља и Болница.

Директор Опште болнице Пожаревац др Данко Николић, захваљујући се Блиц фондацији на донацији, Министарству здравља и РТС-у на подршци акције „Срце за децу“ је истакао да је овај апарат изузетно важан за Болицу, Град Пожаревац и околину као и за читаву Србију и да ће, и само једна откривена беба са поремећајима слуха код које се лечење, захваљујући овом апарату, започне на време, значити велики успех.

Рану дијагностику наглувости у данашње време могуће је установити већ у породилишту применом скрининг тестова – употребом портабилних електронских инструмената. Скрининг    слуха за све  новорођене бебе је једноставна метода, без ризика по   здравље. Применом ове методе јасно се повећавају квалитет  живота и могућности за социјални развој деце.

Уредник акције „Срце за децу“ Блиц фондације Велимир Перовић, захвалио се свима који су слањем смс порука на хуманитарни број 2552 и уплатама на текуће рачуне „Блиц фондације“ подржали акцију.

– “Блиц фондација” функционише у оквиру медијске компаније „Ringier Axel Springer“ и моћ и утицај наших штампаних и дигиталних медија („Блиц“, НИН, „Ало“, „Блиц жена“, „24 сата“…) користимо на најбољи могући начин да помогнемо најмлађој популацији, без обзира да ли су у питању социјални или здравствени проблеми. До сада смо, уз помоћ људи великог срца, успешно реализовали више од 150 хуманитарних акција. Наш рад је максимално транспарентан и на страници http://www.blic.rs/srce-za-decu могу да се прате све наше активности. Грађани су препознали нашу посвећеност хуманитарном раду, подржавају нас и зато овако успешно опстајемо, рекао је уредник Перовић.

Опремањем свих породилишта у Србији апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади, Србија се придружује државама које већ спроводе рани скрининиг слуха. Лекари ће бити у могућности да већ у првих неколико дана по рођењу детета утврде постоји ли било какав проблем са слухом и на време организују адекватну терапију.