3На овогодишњем Међународном сајму туризма у Београду, међу седам општина Браничевског управног округа, своју туристичку понуду представила је и Општина Кучево, чији је штанд и овога пута привукао велику пажњу посетилаца. Кучево и његова околина од давнина су познати као рударски крај. Посебно је богат племенитим металима. Археолошка налазишта потврђују да су се на овом подручју још Римљани бавили ископавањем и прерадом руда. Овај крај сачувао је традиционалне, културне, народне обичаје, необична и често мистична веровања, темпераметне игре, живописне народне ношње…. 

            Туристичка организација ове године акценат ставља на организацију јубиланих, 50. по реду Хомољских мотива (25. мај – 3. јун), у оквиру којих ће по први пут бити организована и атлетска трка. Подсећања ради, Смотра изворног народног стваралаштва  „Хомољски мотиви“ установљена је 1968. године и једна је од најстаријих културно – туристичких манифестација у Србији.

2            Небојша Брсановић, директор Туристичке организције Кучева, истакао је у изјави за наш медиј, да ова манифестација представља смотру традиције, обичаја и културе, која се на овим просторима вековима чува и негује. И након пет деценија, мисија Хомољских мотива остала је иста-прикупљање, чување и приказивање нематеријалне културне баштине кроз игру, песму и свирку. На овом путу мењају се само генерације народних уметника, док се вештине преносе са колена на колен    Ове године, у оквиру „Хомољских мотива“ биће организовани: велики народни вашар, продајна изложба Хомољског сира и меда, као и Базар старих заната. Такође, на обали Пека обавиће се демонстрација старог начина испирања злата, а између осталог организоваће се и концерт народних уметника…

            -Осим презентације „Хомољских мотива“, Туристичка организација посебну на Сајму пажњу посветила је и културним манифестацијама, као што су Позоришне свечаности „Жанки у част“, Фестивал телевизијског етнолошког филма „ФЕСТЕФ“, Ликовна колонија… Различите могућности спортског и спелеолошког туризма такође спадају у туристичку понуду Општине Кучево, која је, врло разноврсна, истакао је директор Туристичке организације Небојша Брсановић.

            Током трајања Међународног сајма туризма, ТО Кучева угостила је, како млађи ансамбл КУД “Волуја“ и глумца Богдана Богдановића, тако и КУД „Русаљка“ из Дубоке и Фолклорни ансамбл Центра за културу Кучево. Штанд ове општине обишли су председседник Општине Новица Јаношевић, председник Скупштине Владимир Стојановић и члан Општинског већа Милош Петровић.

Novica Janosevic -                Председник Општине Новица Јаношевић искористио је прилику да позове туристе да током године посете Звишки крај и уживају у спелеолошком туризму, односно у пећинама Равништарки и Церемошњи. Оно што је заједничко за обе пећине јесте велико богатство пећинског накита. За разлику од Церемошње, коју у основи чине три велике китњасте дворане, од којих је највећа „Арена“ (широка 40 метара, висока до 25 метара), Равништарка има само једну – Црни дворац. Поред обиласка пећина, ту су и викенд одмори. Незаобилазан је и Видиковац „Јелена стена“, са којег се пружа поглед на  Кучево, Звишку котлину и  Хомољске планине.

            Кучевачка општина доста улаже и у спортско рекреативни туризам. Средствима Министарства туризма и локалне самоуправе изграђено је ново фудбалско игралиште са вештачком травом.

            -Овај стадион је генерално завршен, међутим тренутно радимо на обезбеђивању додатних садржаја. Такође, полако се развија и сеоски туризам. У понуди је сада већ добро позната Етно кућа „Катарина“. Могу рећи да је из године у годину, туристички садржај у Општини Кучево, захваљујући преданом раду Туристичке организације, све богатији. На овоме се нећемо зауставити. Пре свега мислим на завршетак радова на изградњи Виле „Краљ Александар“ у Нересници и још неке манифестације, истакао је председник Општине Новица Јаношевић.

 

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content