2018-11-25T11:02:26+01:00 25. новембра, 2018. 11:02 |

15. новембар 1983.године: Топло писмо с југа

Два већ збратимљена града Пожаревац и Битољ саградили су мост пријатељства којим су најпре закорачили млади. То је и разумљиво јер младост има највише енергиједа лако премости сваку баријеру и скрати и највећу раздаљину. Пре две године млади из МЗ „Бурјан“ из Пожаревца и „Панде Карјзеров“  из Битоља збратимили су се и договорили да свака свечаност буде прилика за дружење и договор. Када је ове године на Дан ослобођења Пожаревца свечано откривено спомен обележје палим борцима у Првом и Другом светском рату, делегација Битоља је већ била ту…По старом добром обичају домаћинису своје госте љубазно дочекали.Испраћај је био пропраћен узајамним жељама да се опет сретну и да сусрети буду чешћи него до сада. Непосредно по одласку,  на адресу МЗ „Бурјан“ стигло је писмо Николе Ефтимовског, делегата из Битоља:

„Јако нам је жао што је наша посета у вашем лепом граду трајала тако кратко. Међутим, и за тако кратко време,  упознали смо дивне људе отворених срца, људе без икаквих предрасуда спремне да свим средствима бране братство и јединство и крваво стечену слободу. Посебно драго нам је да смо упознали  Момчила „Космајца“, човека пуног снаге и оптимизма, Добривоја, човека пуног снаге и оптимизма, тихог и скромног „Влаха“Антонија, сналажљивог Македонца Стојана, поштеног радника и доброг домаћина Борисава Живковића и све друге другарице и другове“.

      Импресије су такве да сигурно казују сва она осећања који су Битољчани у сусрету са својим побратимима доживели и понели као трјно сећање. Писмо је било повод да у нашу Редакцију дође Момчило Вукосављевић, секретар борачкеорганизације МЗ „Бурјан“ са жељом да се убудуће на адресу МЗ „Панде Кајзеров“ и Николе Ефтимовског шаље новина Реч народа као изрз жеље да им пријатељи увек буду обавештени шта се то ради у њиховом братском граду Пожаревцу и околини.

М.Тошић