2017-03-29T10:40:49+02:00 29. марта, 2017. 10:40 |

18 година од НАТО агресије: Да се не заборави

1331             Пре  осамнаест година, 24.марта 1999. увече почело је НАТО бомбардовање СР Југославије. У војној интервенцији названој „Милосрдни анђео“ учествовало је 19 земаља НАТО алијансе тукући из ваздуха војне и цивилне циљеве. У бомбардовању које је трајало 78 дана и ноћи погинуло је око 2500 људи, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе.

За становнике Србије живот се у тих једанаест недеља агресије одвијао између сирена, погледа у небо, замрачивања, нестанка струје, вестима о погинулим и бомбама обогаћеним „осиромашеним“ уранијумом…“Да се не заборави“ назив је трибине коју су у Пожаревцу, осаманаест година касније организовали Удружење ратних ветерана, Удружење грађана „Искорак“ и „Патриотски фронт“ из Бачке Паланке:

            -Ни криви ни дужни страдали су невини људи због некаквих глобалистичких интереса, рекао је на трибини пуковник Золтан Дани који је са својим тимом у реону Буђановаца оборио понос НАТО авијације F 117 STELT, „невидљивог“.  -Хоћемо да подсетимо на ту велику неправду која нам се десила да се никад не би поновила, рекао је Дани.

            На те дане осврнуо се и пуковник Неђо Антонић, председник Скупштине ратних ветерана „Патриотски фронт“ из Бачке Паланке одајући почаст жртвама и указујући на последице које трају, на еколошку катастрофу због коришћења забрањене муниције у бомбардовању.

            -Већина наших људи никада неће заборавити 78 дана дивљачког НАТО   бомбардовања. Живот иде даље, али ми не заборављамо, рекао је др Звонимир Благојевић, председник Удружења грађана „Искорак“.

            На трибини којој је присуствовао и Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за невладине организације, приказан је и документарни филм о данима бомбардовања.