Основна школа „Божидар Димитријевић Козица“ из Братинца прославила је 180. рођендан. Свечаност је отпочела државном химном „Боже правде“ након чега су ученици извели пригодан музичко – драмски програм.Осим ученика и њихових родитеља, свечаној академији поводом Дана школе присуствовали су и начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић, чланови Градског већа Весна Пејић, Далибор Миљковић и Саша Ђорђевић, као и директори јавних предузећа и установа.


Директор школе Томица Стојановић истакао је да је ова образовна установа специфична управо по томе што поред централне школе у Брадарцу има још 11 издвојених одељења у Речици, Кличевцу, Дрмну, Маљуревцу, затим Бубушинцу, Братинцу, Набрђу, Трњану, Касидолу, Барама и Берању.

-Овим путем желимо да укажемо на један велики проблем са којим се свакодневно суочавамо, а који се односи на одлив људи из нашег краја, али и на то да смо ми ти, који можемо то да спречимо образовањем и едукацијом младих. Можемо их научити да Стиг доноси пуно, да се од њега може очекивати и у њему створити много више него у другим земљама. Тим поводом, а у част Дана школе, наши учитељи и ученици нижих разреда, организовали су изложбу свих знаменитости насеља у којима се налази наших 12 основних школа. Из свега тога може се закључити да има потенцијала да останемо овде и да на овом простору живимо много боље него у било којој другој земљи, нагласио је Томица Стојановић.

Село Братинац једно је од најстаријих места у овом крају, у коме је некада радила рајска воденица, која је више од 1.000 година хранила мештане Браничевског округа. Тај млин био је колевка некадашњег „Житостига“, односно скоро целе индустрије пожаревачког краја.

Председник Месне заједнице „Братинац“ Добри Ивановић, осврнувши се на историјат школе у овом месту, рекао је да је кроз све ове године рада, кроз школу прошло много ученика, наставног кадра, инжењера, техничара, академика, доктора наука, пољопривредника…

-Просечно је годишње школу похађало 40 – 60 ученика. Нажалост, због малог броја новорођених, данас је ситуација другачија. Наиме, школу данас похађа свега шест ученика. Зато што нисмо једина школа са тим проблемом, ово је питање које се мора решавати на националном нивоу. Надам се да ће, када будемо славили 190 година рада, школу похађати бар дупло више ученика него сада, а да ће учитељи и наставници имати много више посла. Доста је улагано у овај крај, међутим, све то нема никаквог смисла уколико не будемо имали коме све то да оставимо, нагласио је Ивановић подсетивши да је школа у Братинцу саграђена далеке 1808. Године и трећа је образовна установа по старости у овом округу. Четири године пре ње (1804.) настала је школа у Смољинцу, а 1806. школа у Кличевцу.

Награђени ученици

       Поводом прославе јубилеја ученицима који су остварили запажене резултате на општинским, окружним, међуокружним и републичким такмичењима током школске 2017/2018. уручене су дипломе.

 

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

Техничко и информатичко образовање – Тијана Павловић (1. место).

ОПШТИНСКА ТАКМИЧЕЊА

Српски језик – Андријана Војиновић и Ана Миладиновић (2. место), Софија Стојадиновић и Валентина Стевић (3. место), 2. место и 3. место.

Књижевна олимпијада – Стефанија Цветковић директан пласман и Софија Мијатовић (3. место).

Математика – Павле Јовановић (2. место), Јован Митић и Јана Обрадовић (3. место), Тамара Стевић (похвала).

Информатика и рачунарство – Данило Миловановић пласирао се на окружно такмичење.

Шах – Вељко Поповић и Анђела Рајић (1. место).

Страни језик – Данило Миловановић (3. место).

Техничко и информатичко образовање – Тијана Павловић и Милан Стојићевић (1. место), Софија Ивковић и Данило Миловановић (2. место).

Историја – Андријана Војиновић (2. место) и Анђела Ђорђевић (3. место).

Биологија – Софија Стојадиновић (2. место) и Елисавета Перић, Андријана Војиновић и Тијана Петрушић (3. место).

Географија – Катарина Рајић и Александра Миљковић (1. место), Милан Стојићевић, Сара Јовановић и Кристина  Николић (2. место), Никола Јенић и Драгана  Николић (3. место).

Физичко васпитање – Женска фудбалска екипа наставнице Катарине Илић освојила је 3. место на Општинском такмичењу у малом фудбалу.

ОКРУЖНА ТАКМИЧЕЊА

Шах – Вељко Поповић 1. разред (1. место), учитељица Маја Костић и Анђела Рајић 3. разред (1. место), учитељ Дејан Ђорђевић.

Страни језик – Данило Миловановић (3. место).

Књижевна олимпијада – Софија Мијатовић (2. место) и Стефанија Цветковић (3. место).

Техничко и информатичко образовање – Тијана Павловић и Милан Стојићевић (2. место), Софија Ивковић и Данило Миловановић (3. место).

Географија – Александра Миљковић и Милан Стојићевић (2. место), Сара Јовановић и Кристина Николић (3. место).

Српски језик – Софија Стојадиновић (3. место).

Историја – Анђела Ђорђевић (3. место).

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ

Мини атлетика

Скок у даљ – Вељко Милосављевић (1. место) и Павле Јовановић (2. место).

Трчање (300 метара) – Давид Виријевић (3. место).

Скок у вис – Матија Живковић (3. место).

Скок у даљ – Ангела Павловић (3. место).

Бацање кугле – Михајло Васић и Софија Свобода (1. место).

Трчање (600 метара) – Магдалена Стојићевић (2. место), Наталија Милошевић и Андреа Ивић (4. место).

Атлетика

Скок у даљ – Анђелија Димитријевић (1. место) и Лазар Јовановић (3. место).

Трчање (300 метара) – Теодра Бачић (3. место).

Штафета – Анђелија Димитријевић, Анђела Ристић, Теодора Јовановић и Магдалена Стојићевић (3. место).

Трчање (600 метара) – Кристина Стојановић (1. место).

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ – МЕЂУОКРУЖНА ТАКМИЧЕЊА

Скок у даљ – Анђелија Димитријевић

Бацање кугле – Михајло Васић и Софија Свобода (2. место).

Трчање (600 метара) – Кристина Стојановић (2. место).

Скок у даљ – Вељко Милосављевић (2. место).

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content