2019-09-20T17:26:28+02:00 20. септембра, 2019. 17:22 |

184. рођендан школе „Херој Роса Трифуновић“ Александровaц

Колектив Основне школе „Херој Роса Трифуновић“ у Александровцу, свечаном академијом обележио је Дан школе и 184 године постојања и рада. Ученици су за бројне званице, међу којима су били председник Општине Жабари Јован Лукић, председник Скупштине општине Дејан Адамовић, Стојанка Анкица Милосављевић Велимировић, ћерка народног хероја Росе Трифуновић и унуци Радмила Велимировић Шмигић и Јован Велимировић, начелник Полицијске станице у Жабарима Зоран Мијајловић, директори јавних предузећа, установа и школа, приредили програм под називом „Прва љубав“.

ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА ИНСПИРИШЕ УСПЕХ

            Добродошлицу гостима пожелела је Славица Којић, вршилац дужности директора школе, нагласивши да је у протеклом периоду уложено доста труда како би се унапредио наставни процес. На тај начин школа као васпитно – образовна установа, из године у годину је све модернија и ефикаснија.

            -Свако од наших ученика свет је за себе и носи свој, посебни таленат и интересовања. Неке од њих ћете видети у програму који следи, нечија имена ћете прочитати на огласним таблама где стоје освојена прва места на различитим такмичењима, о нечијим успесима ћемо, надам се тек слушати. Када су сви на једном месту, када их гледамо како се преслишавају на одморима, играју фудбал, кошарку, вежбају драматизације, припремају презентације, знамо зашта радимо и пуно нам је срце. Једино нам је жао што их је све мање у клупама, те нам остаје да верујемо да ће се то променити и да овима, који су ту, пружимо што више.

            Наши ђаци су будућност ове земље и дужност свих нас који се бавимо овим племенитим занимањем јесте да им пружимо максималну подршку у образовању, васпитању, сазревању, да могу да сањају, планирају своје циљеве, и што је најбитније, да могу да их остварују. Ми се као школа трудимо и трудићемо се свим својим снагама да учинимо све што је у нашој моћи. У овом кратком периоду, набављена су нова техничка средства, компјутери, уведен је интернет у свим подручним школама, од Министарства просвете школа је добила два видео пројектора. Локална самоуправа максимално излази у сусрет школи у свим приликама, а има и људи који препознају важност улагања у образовање и младе нараштаје, те је тако школа од „Медикал Перић“ добила на поклон интерактивну таблу. Са снагом и вољом наших ученика, а нашим знањем, умећем, искуством, свет је њихов. Он не треба да им уноси страх и разочарење, већ храброст, снагу и жељу. Жељу да га упознају, освајају, прикупљују знање, идеје, које ће искористити у својој земљи, можда и за образовање неких будућих генерација, закључила је Славица Којић.

Поред матичне школе и Александровцу, настава се изводи у још пет подручних одељења: у Влашком Долу је осмогодишња школа, а у Ореовици, Свињареву, Полатни и Тићевцу – четвороразредна. Тренутно школа има 232 ученика распоређена у 25 одељења.

ПОХВАЛЕ И ЗАХВАЛНИЦЕ

Дан Школе био је прилика и да се истакну успеси ученика и да се запажени резултати на такмичењима награде. Директорка школе уручила је похвалнице Маши Макевић и Матији Шћепановићу за освојено треће место на Окружном такмичењу из географије и Емилији Милошевић за освојено прво место на Окружној смотри рецитатора „Песниче народа мог“ и запаженом учешћу на Републичкој смотри у Ваљеву.

За двадесет година вредног рада и несебичног залагања на послу јубиларна награда припала је помоћној радници Мирјани Станишић.

Пре почетка свечане академије у школском дворишту испред спомен бисте народног хероја Радмиле Росе Трифуновић Милосављевић венац су положили потомци славне хероине и директорка школе.

                                                                                  Д.Динић