2018-01-20T11:10:04+01:00 20. јануара, 2018. 11:08 |

20. јануар – Дан и крсна слава нашег недељника

        На данашњи дан, 20. јануара 1945. године пред читаоцима се појавио први број недељника „Реч народа“.

        Први уредник био је Миодраг Џуверовић, професор Гимназије у Пожаревцу. Занимљиво је да тај 20. јануар, баш као и данас – била субота.

Следећи уредник за Џуверовићем био је Љубомир Љуба Крнета, чије су речи забележене у издању „Златне речи народа“ доајена пожаревачког новинарства Предрага Преже Радовановића:

Једно од седишта нашег недељника на                    почетку улице Чеде Васовића

– „Реч народа“ добија задатак да што шире информише јавност о напорима у разним крајевима Округа да би се што пре и успешније решавали витални проблеми везани за обнову привреде, организацију политичког живота, за обнову трговине и занатства, пољопривреде, просвете и здравства, социјалне заштите, за обнављање и унапређење задруга, за покретање културног живота у граду и на селу. Ваљало је подржати и охрабрити многобројне и разноврсне иницијативе на терену које су се јављале у тежњи да се што брже иде напред. Било је потребно отварати перспективе у свим срединама за оне акције које обећавају бољи живот. Истовремено, лист је морао да изрази и критичке ставове и гледишта о разним појавама и избивањима која су одударала од општих друштвених напора и наносила штету брзој консолидацији друштвено – политичког живота у овом крају…“

До сада се пред читаоцима Браничевског округа нашло равно  3.508 бројева, и данас, када недељник обележава свој Дан, али и славу Свети Јован, новинари раде на припреми текстова за 3509 број који ће се на киосцима наћи у уторак 23. јануара.