2018-02-25T22:01:01+01:00 25. фебруара, 2018. 22:01 |

21.фебруар 1969. године: Судијама веће плате

Из богате писане архиве недељника „Реч народа“ бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!

Скупштина општине у Великом Градишту предузела је мере да се нормализује стање у Општинском суду, које је настало као последица незадовољства висином личних доходака. Свим судијама повећане су плате на 1.500 динара, а административно особље добило је минимално повећање.

           Како је наш лист недавно писао, незадовољни личним дохотком, судије су затражиле од Скупштине општине осетно повећање. Како она није била у могућности да испуни њихов захтев, један број судија је отишао. Отишле су две судије, два судска приправника и оштински тужилац. Трећи судија је поднео отказ и Скупштина општине треба да га разреши дужности крајем овог месеца.

           На коме су се сломила кола, није тешко одговорити. Судије који су остали на раду у суду, из дана у дан све су затрпанији предметима. Кажу, да кад би радили трипут више него што им је норма, не би могли решавати све предмете и нормализовати стање.

           Да би се стање поправило, Скупштина општине је расписала конкурс за избор судија. Али, сем осредњих двособних станова будућим судијама се не може тренутно понудити ништа друго. Реч је о условима рада у којима ће се наћи будуће судије. Наиме, за неколико месеци, колико ће проћи од одласка ранијих и избора нових судија, предмети ће се нагомилавати и новодошли би требало да преузму део терета на себе. Хоће ли они на то пристати и хоће ли се задовољити да раде у тешким условима за 1.500 динара, тешко је поверовати.

           Чини нам се да извесну нервозу у рад суда уноси и то што и остале судије увелико причају о свом одласку, јер су незадовољни повећањем које им је дато ових дана. У интересу је и колекива и странака да се што пре постигне потпуна консолидација у раду.