Младенци су обичај који славе новопечени брачни парови, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан, а то је увек 22. март, супружници у свој дом примају госте који долазе с поклонима, добродошлим на почетку сваког новог брачног живота. Младенци су јединствени и по посластици такозваној младенчићи који се преливају медом ради дугог, срећног и слатког као мед, живота.

           Настанак Младенаца везује се за страдање Светих четрдесет војника једног пука у граду Севастији који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство, упркос царевчевој забрани. Сви су били војници у римској војсци и веровали у Исуса Христа. Због своје вере, ови храбри хришћани прво су били бичевани, па потом бачени у тамницу. Изведени су пред војни суд и погубљени бацањем у језеро. Празник је у црквеном календару обележен црним словом у спомен на њих.

           Младенци увек падају у време поста и зато је свака гозба која се спрема тога дана – посна, а  о ради здравља и напретка деце младих супружника.

           Важно је знати и то да се на Младенце не позива већ да гости долазе сами, и то су углавном чланови најуже породице и најближи пријатељи.

Share.

Comments are closed.

Skip to content