Међу православним хрићанима данас се обележава Велики петак – најтужнији дан хришћанства у знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Исус је тога дана одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту. Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од сваког весеља, а у народној традицији је утемељено да се не раде послови ни у пољу ни у кући.

Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом, која симболизује Христову крв. Прво обојено јаје оставља се у кући наредних годину дана као заштитник укућана и назива се јаје – чуваркућа, док се прошлогодишње закопава у дворишту.

Како је Велики петак  најтужнији  дан хришћанства , не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама. У српском народу се верује да на данашњи дан не треба јести коприве, као и да девојке које на Велики петак  украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањају свог будућег мужа. Верује се и да оног ко данас опере косу током наредих годину дана неће болети глава. Такође,  кућу ваља мало помести метлом, а ту метлу бацити, чиме се са њом избацује и сво зло из домаћинства.

Share.

Comments are closed.

Skip to content