Реконструкција Техничке школе

            У Општини Жагубица са радом је почео нови производни погон у селу Осаница. Реч је о погону фирме „Амбалажерка“ ДОО из Бегаљице. Погон у Осаници, који је запослио нове раднике, обишли су председник Општине Сафет Павловић и председница Скупштине Оливера Пауљескић са сарадницима.

 Једна од крупнијих инвестиција у образовању током ове године у Општини Жагубица је управо реконструкција Техничке школе. Зграда школе је преуређена, фасада адаптирана и ђаци од ове школске године имају прилику да је похађају у адекватнијим и бољим условима.

За саобраћај је на Дан општине пуштен и реконструисан пут Лазница – Жагубица преко засеока Каменица. У Лазници је завршена и реконструкција Дома културе за коју су средства издвојили Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Општина Жагубица.


                                                    Јавни час за Дан језика

 Европски Дан језика обележен је у Основној школи „Моше Пијаде“ у Жагубици. Јавним часом скренута је пажња ученицима на значај познавања језика за комуникацију, зближавање људе, поготову у вишејезичним срединама каква је Општина Жагубица, где се говоре српски и влашки језик.

На јавном часу, ученици школе „Моше Пијаде“ узраста од петог до осмог разреда, на свим европским језицима су поздрављали млађе ђаке, које тек очекује избор и учење страног језика. Иначе, од прошле године у школи из Крепољина, у два подручна одељења, кроз предмет „Култура и традиција“,  настава се, као изборни предмет, изводи на влашком језику.


                                                             Јесењи карневал најмлађих

             Јесењим карневалом у организацији Предшколске установе „Полетарац“ започела је Дечија недеља у Жагубици. Првог октобра време је било благонаклоно и топло па су се малишани забављали у шетњи и игри улицама Жагубице маскирани јесењим бојама лишћа. Вања Милутиновић , директорка Прешколске установе, подсетила је на активности поводом Дечије недеље.

            „Као и сваке године, прве недеље октобра почело је традиционално обележавање Дечије недеље јесењим карневалом. Родитељи и деца су и овог пута били маштовити. Осим карневала, Дечија недеља је обележена и спортским играма, представом коју су припремила деца из предшколске припремне групе. У Сигама су за децу из Сига и Милановца представу припремила два родитеља у сарадњи са васпитачима. Посебно је било занимљиво у петак, када су пуштани „змајеви“.


Обележен Светски дан срца

           Светски дан срца, 29. септембар, обележава се од 2000. године. Установљен је од стране Светске федерације за срце и представља глобалну кампању током које појединци, породице, локалне заједнице и владе земаља широм света учествују у промовисању заједничке одговорности за здравље срца, као и здравог начина живота у циљу очувања и унапређења здравља појединца и друштва.

          Здравствена установа у Жагубици обележила је овај дан „Акцијом за здравље“, бесплатним мерењем шећера и крвног притиска. Грађани 29. септембра могли да добију и савете како да правилно користе терапију и да се правилно хране и спрече факторе ризика, који могу да доведу до кардиоваскуларних болести.

          Сваке године у свету, од болести срца и крвних судова мозга умре 17,1 милион људи, што овај узрок смрти ставља на водеће место.

Share.

Comments are closed.

Skip to content