ДАН ПОЛИТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ У ПОЖАРЕВЦУ

Политехничка школа у Пожаревцу прославила је 28. рођендан. Тим поводом организована је свечана академија, којој је присуствовао велики број гостију, међу којима и начелник Градске управе Александар Симоновић, помоћница градоначелника Светлана Милутиновић, чланица Градског већа Ана Миљанић, представници Војске, Полиције, Цркве…

УСПЕШНА ОРГАНИЗАЦИЈА РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА САОБРАЋАЈНИХ ШКОЛА

Политехничка школа основана је 5. октобра 1990. године. У почетку је била  Техничка, затим Машинско – електротехничка школа, а од 1998. Политехничка. Свих ових година евидентан је заједнички напор ученика и професора на развоју школе и модернизацији наставе. Велики резултати остварени су и у периоду између два рођендана школе.

           -Једна од највећих активности била нам је организација 25. Републичког такмичења саобраћајних школа Србије. Током овог тродневног надметања угостили смо више од 200 учесника из 28 школа Србије. Подсетићу да је отварању присуствовао Александар Пајић, ресорни помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја. Оцењено је да је такмичење протекло на високом нивоу и да је апсолутно било на нивоу јубиларних сусрета. Ученици Политехничке школе Стефан Стефановић, Анастасија Добрицић, Марко Митић, Лазар Костић, Филип Стевић и Никола Боромиса били су убедљиво први на овом такмичењу, рекао је директор школе Дарко Радовановић, који је овом приликом најбољима као награде уручио ваучере за куповину опреме у продавници „GSM & PS SHOP“. Успех ученика не долази сам од себе. Велики труд у припреми ученика за 25. Републичко такмичење саобраћајних школа Србије уложили су Јелена Миленковић, Никола Спасић и Владислава Стевић, наставници саобраћајне групе предмета, као и Драгана Пајић, Драган Ђорђевић, Дејан Стојадиновић, Горан Мартиновић и Ненад Милановић, инструктори вожње, којима су такође на свечаности уручена признања.

Јубиларне награде

Поводом Дана школе, уручене су јубиларне награде Мирјани Прибаковић за 35 година радног стажа, Мерими Ристић, Милораду Дендићу и Гордани Сотиров за 30 година, а за 10 година рада Марини Голубовић, Сањи Љубомировић и Анити Динић. 

 

Ученици школе били су веома успешни и на Републичком такмичењу – област електромеханичар за техничке и расхладне уређаје. Помоћ у савладавању тешког градива пружили су им наставници Данијела Павић, Милица Обреновић и Милорад Дендић, наставници предметне наставе електро струке и Биљана Пајић Чавић, наставница практичне наставе електро струке. И њима су овом приликом уручене пригодне награде. Дарко Радовановић најавио је овом приликом да ће домаћин наредног Републичког такмичења у области електромеханичар за техничке и расхладне уређаје највероватније бити пожаревачка Политехничка школа.

ДРАМСКО СТВАРАЛАШТВО

Осим на такмичењима из стручних области, саобраћаја и електротехнике, ученици се редовно надмећу и у познавању општих предмета. Наставници који су заслужни за успех једног броја ученика који су на општинским и окружним нивоима такмичења освојили прва три места су Даница Максимовић, наставница српског језика и књижевности, Маја Кондић, наставница енглеског језика, Милош Бранковић, наставница историје, као и Никола Шојановић и Иван Наумовић, наставници физичког васпитања. Њима су такође у знак захвалности додељена признања.

-Наша школа доста пажње посвећује неговању културне јавне делатности. Када то кажем, прво на шта помислим јесте драмска секција, која је у претходној години имала низ наступа широм Србије, а ја ћу се осврнути на наступ у оквиру званичног програма Београдског сајма књига на коме се Драмска секција Политехничке школе представила приказивањем играног филма под називом „Капија“. Желим да најавим да ће ученици наше школе наступити и на предстојећем Сајму књига. Запажено је и наше учешће на Фестивалу младих Града Пожаревца са представом „Морска болест“. Том приликом награђени су ученици Иван Стошић и Ивана Павловић, који су проглашени најбољим глумцима, док је представа добила награду за најбољу сценографију, а школски психолог Тања Бабејић награђена као најбољи сценограф. Споменућу и то да је на Републичкој смотри драмског стваралаштва у Лебану са истом овом представом, освојено друго место при чему је Тања Бабејић, такође, награђена за најбољег сценографа. Међутим, драмска секција није једина културно јавна делатност која функционише у оквиру школе. Осим тога активна је и рецитаторска секција, а можемо се похвалити и организацијом бројних ликовних изложби, као и вечерима енглеског језика, рекао је директор школе. За допринос културно – јавној делатности, школа је наградила Јелену Стевић, наставницу српског језика и књижевности, Тању Бабејић, психолога школе, Ивану Вујчић, наставницу енглеског језика и Татјану Докмановић, наставницу ликовне уметности.

Рад Иване Цанић – најбољи  

            У оквиру прославе Дана школе организована је изложба радова насталих на Ликовној колонији на којој је учествовало око 30 ученика и запослених у средњим струковним школама са територије Пожаревца и Костолца. Стручни жири одлучио је да треће место поделе Алекса Бранковић (Техничка школа „Никола Тесла“ Костолац) и Невена Живановић (Политехничка школа), друго место Лазар Петровић (Политехничка школа) и Даница Цокић (Медицинска школа), док је првонаграђени рад ауторке Иване Цанић (Медицинска школа). Најбољима је директор школе уручио ваучере за куповину опреме у продавници „GSM & PS SHOP“ у вредности од 5 хиљада динара за прво место, 4 хиљаде за другонаграђене радове и 3 хиљаде динара за треће место. Овом приликом уручене су и похвалнице и захвалнице једном броју учесника и сарадника колоније.

Татјана Докмановић, професорка ликовне уметности, идејни творац и оперативни организатор изложбе, истакла је да су изложени радови настали на 4. Колонији средњих стручних школа. Она је напоменула и да су у оквиру овогодишње Колоније организоване радионице посвећене костимографији и сликарству, а које су одржале Тина Лепосавић из пожаревачког Центра за културу и Катарина Зарић, победница прошлогодишњег Бијенала.

           Изложбена поставка у просторијама школе може се погледати наредних дана.

ЦРВЕНИ ДНЕВНИК ОТИШАО У ИСТОРИЈУ

У току претходне године Политехничка школа у Пожаревцу учествовала је у реализацији пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који се односни на увођење електронског дневника у школе. Учешће у том пројекту изискивало је велико ангажовање свих запослених. Највећи терет поднели су главни координатори пројекта, а затим и одељењске старешине и остали професори. Пројекат је успешно завршен и од ове школске године Политехничка школа послала је у историју традиционалне црвене дневнике и у употребу увела електронску документацију. За ову прилику установа је набавила таблет рачунаре. Људи без којих цео овај посао не би могао бити окончан су Тијана Глигоријевић, наставница информатике и рачунарства и Владимир Милосављевић, наставник енглеског језика, који су такође на свечаности у част Дана школе награђени.

-Све ово само је један део онога шта смо постигли у години која је за нама. Свему овоме додајемо и непрекидно залагање Града и Школе на обезбеђењу што бољих услова за рад професора и квалитетније образовање ученика. Популарност Политехничке школе међу ученицима завршних разреда основних школа све више расте. Претходних година имали смо тенденцију пораста броја уписаних ученика, проценат је варирао од 92 – 95 посто, да би ове школске године план уписа био реализован стопроцентно. У првом кругу уписали смо ученике на свим понуђеним местима, 150 ђака уписано је у првом уписном кругу. То је показатељ да радимо добро, рекао је Радовановић.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content