2018-03-03T13:04:54+01:00 3. марта, 2018. 13:04 |

28. фебруар 1975.: До последњег дана са ђацима

Из богате писане архиве недељника „Реч народа“ бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!

Недавно је цело једно село (Салаковац) са великом тугом испратило на последњи пут Сиду Ткаљ. Ова учитељица је заједно са својим мужем Ђорђем пуних 17 година службовала  у овом месту и васпитавала велики број генерација, а често била лекар, културни посланик и саветник. Ни после одласка у пензију, брачни пар Ткаљ није заборавио место укоме је провео део свог радног века.

        Учитељи Сида и Ђорђе су Месној заједници  Салаковац поклонили 20.000 нових динара са наменом да подигну споменик палим борцима и озидају спомен чесму у центру села. Исто тако ови просветни радници годинама су куповали ђацима школску лектиру, а на крају школске године о свом трошку даривали одличне ученике књигама.

          Смрћу Сиде Ткаљ у Салаковцу нису престала сећања на учитељицу коју је извела на пут многе генерације. Она је заједно са мужем орочила 2.000 нових динара у банци, а од камате, према завештању куповаће се сиромашним ђацима  и даље школске књиге и прибор. Тако ће остати заувек сећање на племените учитеље чији пример може послужити новим генерацијама младим васпитача.