ПРОГРАМ ЗА РАВНОМЕРНИ РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

        За „Хомоље мед“ 15 милиона 

             У оквиру програма Републике Србије за подстицај развоју задругарства  подељена су средства у износу од 804 милиона динара.  Средства су намењена удруживању малих пољопривредних произвођача  због опстанка села и задржавања младих да раде и живе у њему. Подстицајни програм се реализује у оквиру спровођења мера равномерног регионалног развоја.

            Средства су добиле 73 задруге, међу којима и Пчеларска задруга „Хомоље мед“ из Општине Жагубица.

Сви уговори су потписани крајем новембра у Палати Србије. Ове године захтеве је поднело 207 задруга. Уговоре је са једне стране потписао Милан Кркобабић, министар без портфеља у Влади Србије задужен за регионални развој, који је тим поводом истакао да се дух задругарства у Србији поново буди и да је формирано 307 нових задруга.

Испред Општине Жагубица уговор са министром Кркобабићем потписао је Душан Милосављевић, помоћник председника Општине за економска питања.

            Пчеларска задуга „Хомоље мед“ из Жагубице добила је 15 милиона динара и та средства су бесповратна. Намењена су за набавку опреме за паковање и пласман меда, куповину 1000 кошница и ројева као и за 200 пчелињака за саму задругу:

            -Ова средства, рекао је након потписивања уговора Душан Милосављевић, допринеће даљем развоју пчеларства и укупном привредном развоју хомољског краја. За следећу годину такође имамо план за бржи развој задугарства и формирање сложене задруге за који Република по пројекту издваја 60 милиона динара бесповратно.


   ЖАГУБИЦА НА ЕТНО САЈМУ ХРАНЕ И ПИЋА

У оквиру штанда Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског округа на Београдском етно сајму хране и пића своје производе показали су и произвођачи са подручја Хомоља из Општине Жагубица. О тринаестом учешћу на сајму, заменик председника Општине, Предраг Ивковић је рекао:

            -Излагали смо у оквиру Регионалне привредне коморе Пожаревац, али смо имали свој штанд. Управа Београдског сајма нам је изашла у сусрет и простор смо добили бесплатно због поплава које су летос погодиле Жагубицу. Својим производима представило се више излагача, традиционално је ту била Милосава Гроздић, затим произвођачи ракије из Јошанице, сирева, меда, природних сирупа и сокова као и производи са фарме „Бела река“. Све што је било на нашем штанду, произведено је на традиционалан начин.

            На штанду са осталим произвођачима из Хомоља излагали су и ученици Средње техничке школе из Жагубице.

            Представници Жагубице су у званичном програму приредили промотивну трпезу коју су назвали „Ово једемо ми, зашто не бисте и ви“ уз велико интересовање посетилаца. Покровитељ произвођачима који су учествовали на Сајму била је Општина Жагубица.


У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ХОМОЉА

                                    Отворена изложба „Дизајн из доба Југе“

          У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици 29. новембра, на датум који се некада прослављао као Дан Републике, отворена је изложба „Дизајн из доба Југе – Лична сећања“. Изложбену поставку сачињавају лични предмети који су се производили, користили и били својеврстан бренд Југославије, државе које више нема. После Пожаревца, Краљева и неколико других градова у Србији ова изложба чији је организатор Удружење „Art District” стигла је и до Жагубице. Домаћин јој је Општина.       

Share.

Comments are closed.

Skip to content