Извештај о лошем стању гимназијске зграде              

5. фебруар 1928. – Школски лекари др Лаза Бесарабић и др Босиљка Будимир поднели су директору гимназије Маринку Станојевићу, извештај-рељефну слику стања гимназијске зграде. Поред описа комплетног стања зграде (да је влажна и руинирана), на крају свог извештаја констатују: ,,Идемо толико далеко, да речемо, да је боље – здравије, да деца уче у дворишту на чистом ваздуху, него у оваквој згради, што се зове ,,Пожаревачка гимназија.“ Директор Маринко је овај извештај одмах проследио Министарству просвете са молбом ,,за службену интервенцију за подизање нове школске зграде.“


 Академија у част Васе Пелагића

7.фебруар 1970. У сали Радничког унивезитета у Пожаревцу је одржана свечана академија поводом 130 година од рођења и 70 година од смрти револуционара и просветитеља Васе Пелагића.  Академији су присуствовали чланови делегације БиХ, Митар Папић,  директор Народне библиотеке у Сарајеву, делегације Градачца, Пелагићева и Гимназије ,,Васа Пелагић“ из Брчког, Милан Ђоковић, председник Културно просветне заједнице… Академију је испред Организационог одбора отворио Војислав Живковић, а о  лику Васе Пелагића говорио је Раде Вуковић, новинар из Београда. Потом су ученици Гимназије из Брчког извели рецитал о животном и стваралачком путу Васе Пелагића. У другом делусвечаности на пожаревачком гробљу откривен је обновљени споменик Васи Пелагићу у облику отворене књиге.


 Почела изградња  отворених базена

7. фебруар 1986.  После много година ишчекивања, на простору Спортског центра, у Пожаревцу је отпочела изградња два отворена базена: олимпијског, 25 x 50 м. и дечијег,  8 x12 м. Према изјави Мирјане Тацић, урбанисте Секретаријата за стамбено-комуналне послове СО Пожаревац, поред поменутих базена у плану је и трећи затворени као и  отварање куглане, мини голфа, терена за одбојку,  тенис…Инвеститори пројекта су СИЗ за одмор и рекреацију и СИЗ за управљање грађевинским земљиштем.

Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content