Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                                   Обележен Дан сестринства

12. мај 2009. – Савез здравствених радника Браничевског округа обележио je Дан сестринства, односно Дан медицинских сестара, техничара и бабица. Тим поводом, у  градском здању  Пожаревца одржана је свечана академија. Званице и госте поздравила је Магдалена Бранковић, главна медицинска сестра Здравственог центра у Пожаревцу и у свом говору истакла значај овог позива. Испред Савеза здравствених радника Браничевског округа говорила је Славица Ђорђевић, а потом и директор др Миле Богосављевић и др Јовица Динчић, члан Градског већа задужен за здравство.

Извор: Реч народа


Мајски сусрети возача

 13.мај 1989. – У организацији Савеза возача Пожаревац, у Пожаревцу је одржана традиционална манифестација ,,Мајски сусрети возача“ у којој су учествовали како професионалци тако и возачи – аматери са циљем да покажу своје знање, спретност и вештину управљања моторним возилом. Укупно се такмичио 71 возач, било је 20 екипа из Пожаревца, Костолца, Великог Градишта, Кучева, Жабара и Малог Црнића. Ван конкуренције била је екипа из Цеља (Словенија). У екипном пласману у ,,Ц“ категорији, прво место освојили су такмичари из АТП ,,Костолац“, друго из ПЗП „Пожаревац“  и треће ГРО ,,Стиг“ Пожаревац.

Извор: Реч народа


Први српски Завод за глувонему децу

15. мај 1896. – Вељко Рамадановић (1874-1943), српски педагог и социјални радник који је радио на на заштити слепе, глуве и друге деце, у Призренскјој улици број 11 (данас Улица Војске Југославије број 15) отворио је први српски Завод за глувонему децу. Из финансијских разлога, Рамадановић је био принуђен да школу затвори 1898. године . Иначе, овај педагог био је познат и по томе што је извршио адаптацију Брајове азбуке на српски језик са намером да у Србији отвара школе за слепу и слабовиду децу.  Извор: Википедија, Вељко Рамадановић.

                                                                                                             Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content