2017-03-08T10:43:19+01:00 8. марта, 2017. 10:43 |

35 година Предшколске установе 14. ОКТОБАР у Малом Црнићу

  Ширење капацитета све извесније           

crnice aaa               Тачно пре тридесет и пет година у Малом Црнићу је основана установа са задатком да брине о најмлађима и припрема их за полазак у школу. Годишњицу постојања колектив Предшколске установе „14. Октобар“ обележио је прошлог петка у присуству малишана и њихових родитеља као и представника локалне самоуправе, пријатеља и сарадника. На почетку свечаности обратила се директорка Мирјана Милошевић подсећајући на основне задатке васпитача и друштва када су деца у питању.

            – Доношењем Закона о основама образовања и васпитања по коме је припремни предшколски програм постајо обавеза, успели смо да сто посто деце у нашој општини обухватимо тим програмом. Ослушкујући потребе родитеља, 2000. године почео је са радом вртић са целодневним боравком деце узраста од 3 до 6,5 година. Из дана у дан он је све скученији, јер се повећавају потребе родитеља. У њему су тренутно три васпитне групе-једна јасленог узраста, друга млађег мешовитог од 2 до 4 године и трећа старија мешовита коју чине малишани од 4 до 6,5 година. Обухват деце полудневним и целодневним боравком био би и већи када би нам просторни капацитети то дозвољавали, истакла је директорка додајући да са децом ради стручно особље које прати савремене токове у области образовања и васпитања најмлађих поштујући њихову индувидуалност и потребу изграђивања партнерског односа са њиховим родитељима.

                     Испред Општине која је оснивач ове установе говорио је председник Малиша Антонијевић:

                   -Животна искуства у раном узрасту имају краткорочан или дугорочан, позитиван или негативан утицај на остатак живота детета. Са васпитачима деца проводе много времена, и они су им често узори, поред родитеља… Зато је јако важно да су васпитачи одговорни и професионални у свом послу. Ваш задатак није нимало лак. Али успеси говоре о пожртвованом раду под патронатом ваше директорке.

                У локалној самоуправи смо поносни на резултате рада  ПУ „14 октобар“. Приметни су труд, љубав, пажња и ентузијазам…   Први и основни циљ свих нас је да нам деца имају добре услове за срећно детињство и да порасту у добре и племените људе. Локална самоуправа ће својим залагањем, разумевањем и новчаном помоћи увек изаћи у сусрет Предшколској установи. Моја жеља је да број деце расте и да наредних година будемо у прилици да опремамо нове просторије за њихово збрињавање, истакао је Антонијевић.

                 У наставку свечаности додељена су јубиларне награде члановима колектива и изведен пригодан дечји програм.

                                                                                                                                         Р.Н.