Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                             Рођен др Крста Драгомировић

  1. септембар 1874.

 

        У Пожаревцу је рођен др Крста Драгомировић, санитарни пуковник, војни лекар-хирург, зет и лични лекар легендарног војводе Степе Степановића. Крста је основну школу похађао у родном граду, а након гимназије, као стипендиста, у Грацу завршава медицину. Своју прву лекарску службу обављао је у болници у Зајечару, потом ради у Чачку, Крагујевцу… Учесник је Балканских ратова и Првог светског рата до почетка 1915.године када је у Чачку, заједно са рањеницима заробљен и одведен у логор Балдогасоњ у Угарској. Током боравка у Чачку оженио се Милицом, старијом ћерком војводе Степе Степановића са којом добија сина Прибислава и ћерку Милеву. Деца су му трагично страдала, син од инфекције коју је добио од убода игле приликом једне лекарске интервенције, а ћерка у пожару у свом стану. Крста Драгомировић умро је у 54. години живота, 31. октобра 1928.


                                                        

                                            Једногодишња школа за болничарке                     

  1. септембар 1948.

  

         У листу „Реч народа“ објављена је вест да Министарство народног здравља НР Србије, отвара у Пожаревцу једногодишњу школу за 30 болничарки. За све ученице обезбеђен је интернатски смештај (у данашњој Економској школи где је претходно била болница). Школовање и интернатски смештај су бесплатни. Услови конкурса за пријем ученица били су: да су кандидаткиње здраве што се доказује лекарским уверењем, да  имају од 18 до 25 година и да су завршиле основно образовање.


                                                   Пожар у кафани „Браничево“

  1. септембар 1963.

 

         У згради некадашње кафане – мензе ,,Браничево“ која се налази на углу улица Маршала Тита (Стари корзо) и Воје Дулића избио је пожар. Први га је приметио Будимир Стојиловић, чистач улице који је одмах обавестио раднике кафане и Стамбене заједнице ,,Савремено домаћинство“. Ватрогасци су брзо интервенисали, а у помоћ су пристигли и грађани. Упркос напорима да се ватра што пре угаси, у пожару је причињена велика штета. Изгорела је продавница ,,Спорт“, Ангропрометов магацин намештаја и ,,Багат“, продавница  шиваћих машина.

                                                                                                                  Припремио: З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content