Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Усељење у нову зграду Поште –  17. јануар 1972.                                                           

У Пожаревцу је одржана свечаност поводом усељења поште у новоизграђену савремену зграду са најсавременијом опремом. Зграду је предао на употребу Првослав Васиљевић, генерални директор Југословенског ПТТ саобраћаја. Присутне госте, раднике поште и грађане поздравио је Драган Павловић, председник Радничког савета ПТТ Београд. У свом краћем говору истакао је да ће се, полагањем коаксијалног кабла од Београда, преко Смедерева до Пожаревца ове године, обезбедити  брже ПТТ везе  Пожаревца са осталим местима у земљи.


Концерт за Дан „Реч народа“ – 19. јануар 1994.

У Спортском центру ,,Пожаревац“, поводом Дана ЈП ,,Реч народа“ одржан је концерт народне музике. Пред око 2.000 гледалаца по прохладном времену наступили су: Мира Шкорић, Снежана Бабић – Снеки, Милан Бабић, Сена Ордагић, Гордана Стоићевић, Јелена Броћић, Љуба Лукић, Радиша Ранковић…Генерални покровитељ концерта била је Холдинг компанија ,,Стиг“, а генерални спонзор ПП ,,Луца комерц“ из Малог Црнића. Одржавање концерт потпомогли су и многи други покровитељи и спонзори.


Пожаревац добио железнички КУД    22. јануар 1948.

У приземљу хотела ,,Српски краљ“, на углу улица Кнез Милошев венац и Делиградска, формирано је железничко Културно-уметничко друштво ,,Светозар Марковић“. Чланови су били углавном радници железнице, а од јула 1954. ово Друштво уједињује се са осталим културно-уметничким друштвима у граду у КУД „Божидар Димитријевић Козица“. Осим у Пожаревцу наступали су на концертима у многим градовима Србије и ондашње Југославије.

                                                                                                                                  Припремио: З Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content