“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


 Реконструкција објеката на Тргу ослобођења – 30. март 1970.

        Скупштина општине Пожаревац донела је одлука о реконструкцији објеката на Тргу ослобођења, од књижаре ,,Нолит“ до продавнице намештаја ,,Нови дом“, насупрот некадашње апотеке ,,Душманић“. Реконструкција подразумева измену садашњих портала у доњем делу, док горњи остаје исти. У делу некадашње апотеке Ј. Чечелског и објекта до књижаре ,,Нолит“ требало би да се изврши реконструкција ради отварање супер-маркета. Радови ће отпочети крајем јула и требало би да се се заврше за три месеца. За извођење грађевинских радова Стамбено предузеће издвојиће око 60 милиона старих динара, а за унутрашње радове, ТП ,,Ангропромет“ око 30 милиона старих динара.


                                                           Гориво на бонове  – 30. март 1983. 

Због несташице горива за моторна возила уведени су бонови чија је расподела отпочела са данашњим даном. Издавање бонова грађанима и предузећима одвијаће се на два пункта у граду: у Улици братства и јединства бр.3 у згради Ватрогасног дома за возила од рег.броја ПО 10-01 до 642-00 и за новорегистрована возила. Други пункт је у МЗ ,,Бурјан“ где се деле бонови за сва теретна возила, мотоцикле, бицикле са мотором и тракторе. Бонови важе три месеца уз саобраћајну дозволу. 


  Угашена Учитељска школа у Пожаревцу – 31. март 1972. 

 Републичка заједница образовања донела је коначну одлуку о даљем раду учитељских школа у Србији. Према овој одлуци педагошке академије постојаће у Београду, Шапцу, Титовом Ужицу, Врању, Неготину и Светозареву. Школе за васпитаче у предшколским установама имаће Београд, Пирот и Крушевац. Незадовољство оваквом одлуком исказали су запослени у учитељским школама у Пожаревцу, Алексинцу и Новом Пазару, које су угашене. 

                                                                                                                Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content