“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Прве коњичке трке  (26. април 1892.)

       Прве коњичке трке у Пожаревцу одржане су 26. априла 1892. године. Изложби коња и тркама присуствовао је и краљ Александар Обреновић. Трке су се одиграле на потецишту – тркалишту ,,Михајловац“, а стаза је била обележена са два стуба: полазни (Александров) и победнички (Михаилов). Помоћ у организацији, Дунавском колу јахача ,,Кнез Михаило“ пружили су Стални одбор Скупштине Пожаревачког округа и Општина пожаревачка, која је издвојила 1.300 динара за награде најбољим власницима грла и јахачима. 


Рендген апарат доктора Радојковића (27. април 1876.)

        У Пожаревцу је рођен  Душан Радојковић који је по завршетку медицинског факултета у Бечу 1905. године, постављен за среског лекара у Пожаревцу. Остаће упамћен и по томе што је као доктор приватне праксе 1914. преко новина „Грађанин“ обавестио своје пацијенте да је за потребе њиховог лечења инсталирао рендген апарат у свом стану.


     Стална изложба у Царском шатору   (27. април 2012.)

       Фондација ,,Пожаревачки мир“, у реплици Царског шатора на Тулби, где је потписан Пожаревачки мир 21. 07. 1718.  поставила је сталну изложбену поставку. Чинили су је оргинални предмети тога доба као и фотокопије докумената са циљем да се о овом важном историјском догађају више сазна на основу расположивих сведочанстава.


Стони тенис: „Железничар“ испред „Галенике“ (29. април 1969. )

        Екипа стонотенисера „Железничар“ из Пожаревца победила је екипу ,,Младост“ из Нове Пазове резултатом 5:3. За Железничара су наступили: Самарџић, Ристић и Грујић. Овим су Пожаревљани  освојили прво место на табели и имали 4 бода предности испред Галенике. У наредним такмичењима покушаће да се квалификују за виши ранг што је изнад очекивања највећих оптимиста.

Припремио З. Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content