2019-10-22T22:51:39+02:00 22. октобра, 2019. 22:51 |

48. ФЕДРАС: Најбоља мишарска „Лажа и паралажа“

У Малом Црнићу је завршен 48. Фестивал драмских аматера села Србије, на којем су поштоваоци и љубитељи позоришне уметности били у прилици да одгледају осам представа у такмичарској конкуренцији. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштовите редитељске замисли остале су његова препознатљива одлика. Публика се сусрела са обиљем ликова, драмских заплета и редитељским идејама, што је све обогатило и оправдало смисао, разлоге и циљ опстајања и трајања овог јединственог фестивала.

Жири који је радио у саставу: Цисана Мурусиџе, редитељка из Београда, Лидија Вукићевић и Александар Дунић, драмски уметници из Београда, донео је једногласну одлуку да прва награда за представу у целини припадне представи „Лажа и паралажа“ Аматерског позоришта „Вожд“ из Мишара (Општина Шабац). Друга награда додељена је представи „Каролина Нојбер“, Аматерског позоришта „Кастелум“ из Старог Костолца, док је треће место у овој категорији освојила представа „Протуве пију чај“ у извођењу  театра „Ресава“ Центра за културу Деспотовац. Награду за најбољу режију понео је Душан Симић за поставку представе „Лажа и паралажа“ Јована Стерије Поповића, за маштoвито осмишљену представу и сугестиван рад са глумцима. Награда за главну женску улогу додељена је Теодори Томић, за улогу Јелице у представи „Лажа и паралажа“, док је награда за главну мушку улогу отишла у руке Валентина Ољаче, за улогу свештеника у представи „Каролина Нојбер“.

Награде за најбоље представе уручио је Малиша Антонијевић

Ове године установљена је изузетна награда „Војислав Јовановић“ за глумачко достигнуће, која је једногласно припала Наташи Роквић, за улогу Каролине Нојбер у истоименој драми. Награде за епизодне улоге додељене су Срђану Стојадиновићу, за улогу Ивана у представи „Звездана прашина“ Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца, Немањи Радивојевићу за улогу Раке у представи „Протуве пију чај“, Небојши Милосављевићу за улогу Ружића у представи „Покондирена тиква“ у извођењу Дома културе „Влада Mарјановић“ из Старог Села и Анастазији Глумац, за улогу царице у представи „Живот из почетка“, Аматерског позоришта „Јовица Јелић“ из Банатског Карађорђева. Нагрaда за костим припала је Душану Симићу, за представу „Лажа и паралажа“, за музику Марку Бошковићу, за представу „Каролина Нојбер“ и за сценографију Филипу Рајковићу, за представу „Лажа и паралажа“.Специјалну награду жири је доделио Аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ из Грачанице, за потресно сведочење косовске стварности и колективну игру за текст „Ничија деца“ Михајла Лаптошевића.

Традиционало све представе пратио је и оцењивао жири публике у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, Никола Ивић и Санела Савић. Њихова једногласна одлука је да је на 48. ФЕДРАС-у највеће симпатије публике и најгромогласнији аплауз покупила представа „Сабирни центар“, режисера Слободана Ћустића, а у извођењу ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића.

Гости на завршној свечаности

Председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић се захвалио свим пријатељима Фестивала који су несебично помогли у организацији, публици, која је из вечери у вече бодрила глумце и награђивала их аплаузима, глумцима, који су се представљали током Фестивала и чинили сваку улогу посебном.

-Протеклих 8 дана колико је трајао наш фестивал са свим представама у конкуренцији и ван ње, са свим дешавањима која су поред области позоришта обележила 48.ФЕДРАС, наша општина је показала да су уметност и култура нешто што негујемо и нешто чиме се поносимо. Када сумирамо резултате овогодишњег ФЕДРАС-а, можда је највећа одговорност на нашем стручном жирију који нема лак задатак да од одличних одабере најбоље и ја им се захваљујем на пажњи и преданости коју су показали свих ових вечери. Хвала и жирију публике који вођен својим осећањима, али и по реакцији присутних мора у тренутку одреаговати и одабрати глумца вечери и поред тога што су веома често нијансе одлучивале како пресудити, а не погрешити. Свако познанство и склопљено пријатељство током трајања фестивала је ново богатство, али и обавеза да се сарадња са свима онима који су протеклих дана били наши гости и такмичари настави и да то буде почетак или наставак нераскидиве везе са свим центрима и људима широм наше земље. Већ од сутра почињемо припреме за следећи ФЕДРАС, жеља је да он траје и да сваке године буде бољи од претходног, и сигурни смо да у томе можемо успети само слогом, напретком, међусобним разумевањем и великом љубављу према култури, казао је Антонијевић.

                                                                                              Д.Динић